Начало Здравна медиа Здравни новини Доставчиците отказват да намалят цените на медицинските изделия

Доставчиците отказват да намалят цените на медицинските изделия

Доставчиците отказват да намалят цените на медицинските изделия - изображение

Заради решението на НЗОК да намали цените на медицинските изделия с 20 на сто фирмите, които ги доставят, не са особено склонни да редуцират цените на имплантите. От общо 23 доставчика, официално запитани дали ще направят отстъпка, 13 са отказали, съобщава националният консултант по кардиология и директор на УМБАЛ "Св. Екатерина" проф. Генчо Начев.

Според Българската асоциация на търговците на медицински изделия здравната каса е намалила собствената си част от плащането на съответните консумативи с до 70 на сто. Списъкът със стойностите, които ще покриват от касата, е утвърден от Надзорния й съвет. Доплащането за някои изделия, които досега са били безплатни за пациентите, ще започва от 200 лв. за някои, за други може да достигне до 10 000 лв., а от асоциацията на търговците смятат, че за трети видове не е изключено да се стигне и до 30 000 лв.

Парите за животоспасяващите консумативи, използвани в кардиохирургията, ортопедията и кардиологията, като протези, клапи, стентове и др. са намалени. Проф. Начев е получил обещанието, че мярката ще бъде разгледана отново и ще се обсъди дали намалението на цената ще е еднакво за всички изделия. От 1 април влезе в сила новата схема и сега от НЗОК ще плащат с 20 на сто по-малко за изкуствено сърце например. За модерните клапи, които се поставят чрез катетър, от касата ще покриват 40 000 лв., а не както досега 50 000. Съобразено е при клапите, които най-масово се използват, намалението при тях да бъде 12%.

Проф. Начев е на мнение, че трябва да се помисли за вариант, при който доплащането да е по-малко като процент, ако изделието е с много голяма стойност. Статистиката показва, че българските пациенти дават 40% от общите пари за здравеопазване, докато в Европа този процент е максимум 20. По неговите думи проблемът е, че в момента не се знае за какво точно се плаща.

За специалиста е особено наложително да се приеме националната здравна карта, защото чрез нея най-точно ще може да се прецени кой регион от какви медицински услуги се нуждае най-много и какво е търсенето и предлагането. Когато се открие, че на места предлагането е повече от търсенето, НЗОК може да сключи договори с онези лечебни заведения, които покриват нужните изисквания.

Друго наблюдение на националния консултант е, че сега здравната каса е длъжна да подпише договор с всеки, който предлага здравни услуги и се появява на пазара, независимо дали е качествен продукта. Затова е необходимо да се въведе оценка на качеството, като научните дружества да бъдат оторизирани на 3 или 6 месеца да проверяват доколко предлаганото в техните специалности е на ниво.

За реформата са необходими поне 6 месеца, което е никакъв срок на фона на загубените години. Въпросът най-напред трябва да се постави на обществено обсъждане, за да няма напрежение“, коментира проф. Генчо Начев.

По статията работи: Ирина Тенева
Източник: dnevnik.bg
Снимка: financialtribune.com

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

НовиниСоциални грижиАнкетиТестовеНормативни актове