Начало Здравна медиа Здравни новини НЗОК плаща за медицинско изделие в пъти повече, отколкото то струва в аптеката

НЗОК плаща за медицинско изделие в пъти повече, отколкото то струва в аптеката

НЗОК плаща за медицинско изделие в пъти повече, отколкото то струва в аптеката - изображение

Пациенти сигнализираха, че НЗОК плаща за медицинското изделие уринаторна торбичка в пъти повече в сравнение с цената му на свободна продажба. Продуктът, който се изписва по здравна каса, не достига като бройка и е неизползваем.

Яна Бенчева разказва през какво са преминали с нейната майка, която има увредени след операция пикочопроводни пътища. Тя се нужда от изкуствен канал, прикрепващ се към споменатата торбичка, за да се извежда урината. В болницата ги посещава представител на фирма, който им препоръчва конкретен вид, оказващ се единственият изписван от НЗОК.

Предлаганите от касата уринаторни торбички не могат да се използват, тъй като накрайникът им е по-дебел и не влиза в изкуствения канал, който източва урината от бъбреците. Наложило се потърпевшите да сменят торбичките и така открили, че в аптеката същите изделия струват 1,20 лв. вместо 8,25 лв., на каквато цена се покриват от здравната каса. В някои аптеки дори могат да се намерят и по 0,59 лв.

В списъка на НЗОК за медицински изделия фигурира само една фирма, която осигурява един вид торбички. Разликите между закупените от аптеката и предоставените от касата изделия са незначителни – гръб от нетъкан текстил и клапа за изпускане на урината.

От НЗОК не обясняват кой и как е определил цените на уринаторните торбички, изписвани от касата. Първоначално в тръжната процедура участвали 6 фирми и комисия, назначена от управителя на здравната каса, определила най-добрата оферта. Надзорният съвет също одобрил медицинските изделия.

По статията работи: Ирина Тенева
Източник: bnt.bg
Снимка: bestdoctors.bg

 

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

НовиниЛюбопитноЛайфстайлАнкетиСоциални грижиНормативни актовеСнимки