Начало Здравна медиа Здравни новини Ще създават електронен търг и за медицинските изделия

Ще създават електронен търг и за медицинските изделия

Ще създават електронен търг и за медицинските изделия - изображение

От Министерството на здравеопазването възнамеряват да създадат електронна платформа, чрез която да се определя пределна цена за медицински изделия като импланти, протези и апаратура, обяви зам.-министър Лидия Нейчева.

Целта е да се регулират цените и да се ограничи корупцията. В момента всяка една болница сама договаря цените за подобни изделия. Елеонора Николова, ръководител на Центъра за превенция и противодействие на корупцията и организираната престъпност, коментира, че пациентите в България плащат най-много – 48 на сто, за медицински изделия и лекарства, което почти се равнява на сумата, давана от американците, пише 24 часа.

Фирмите у нас решават на какви цени да продават протези, импланти и други изделия, като често те са по-високи от тези в западните страни. Затова през централизираната система на здравното министерство ще се договаря пределна цена, на която лечебните заведения ще могат да правят необходимите им покупки. После болниците ще имат възможност сами да се спазарят и за по-ниска цена.

Електронната платформа за медицински изделия ще е подобна на тази, върху която се работи за електронния търг за лекарствата. Очаква се последния да бъде готов в скоро време.

От министерството подготвят и промяна, която ще задължи частните лечебни заведения да се съобразяват с цените на онкологичните лекарства, обявени в електронната система.

По статията работи: Ирина Тенева
Снимка: mh.government.bg

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

НовиниЛюбопитноЛайфстайлАнкетиСоциални грижиСнимкиНормативни актове