Начало Здравна медиа Здравни новини Над 300 милиона души страдат от депресия по света и броят им се увеличава всяка година

Над 300 милиона души страдат от депресия по света и броят им се увеличава всяка година

Над 300 милиона души страдат от депресия по света и броят им се увеличава всяка година - изображение

Над 300 милиона души от всички възрасти страдат от депресия по цял свят.

По данни на Световната здравна организация това представлява 4,4% от глобалното население и се равнява на 18% ръст за десетилетие.

Регистрираните са над 300 млн. души и броят им продължава да се увеличава всяка година. Хората страдат предимно от депресивни разтройства, тревожност, паник атаки, фобии, посттравматичен стрес.

Близо 80% от хората с психически проблеми живеят в по-бедните държави. Характерни са няколко групи, които са по-податливи на към депресивни разтройства. Това са предимно младежи, бременни, възрастни хора, млади майки. Друга характерна особеност е, че депресията се открива 1,5 пъти по-често сред жените, отколкото при мъжете. Въпреки че са известни ефективни лечения за подобни състояния, по-малко от половината страдащи по света хора получават подобно и адекватно лечение.

Някои форми на депресия се развиват в особено тежка форма и могат да завършат със самоубийство. Около 800 000 души на година отнемат живота си по този начин.

Депресията е втората най-честа причина за смъртни случаи сред хората на средна възраст между 15 и 29 години.

Снимка: Original text

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ПсихологияЛайфстайлЗдравни съветиНовиниХранене при...ЛюбопитноСоциални грижиСнимкиАлт. медицинаЛеченияСпортВидеоАнкетиЗдравни проблемиТестовеБотаникаИзследвания