Начало Здравна медиа Здравни новини Най-новият и ултрамодерен РЕТ/CT в страната работи в УМБАЛ "Свети Георги" - Пловдив

Най-новият и ултрамодерен РЕТ/CT в страната работи в УМБАЛ "Свети Георги" - Пловдив

Най-новият и ултрамодерен РЕТ/CT в страната  работи в УМБАЛ "Свети Георги" - Пловдив - изображение

Най-новият и ултрамодерен РЕТ/CT в страната вече работи в Отделението по нуклеарна медицина на УМБАЛ "Свети Георги" - Пловдив.

Той е последно поколение хибриден скенер "Siemens" - "Biograph mCT64" за диагностични процедури и бе въведен в експлоатация през месец ноември 2016 г. Разположен е в База 2 на лечебното заведение – Хирургичния блок на бул. "Пещерско шосе" №66.

"Апаратът е монтиран в специално построено помещение и е част от Високотехнологичния център за образна диагностика на онкологични заболяванияна на УМБАЛ "Свети Георги", разказа началникът на отделението д-р Мариана Маровска.

Провежданите изследвания са с приоритет за диагностика в онкологията, финансират се от Националната здравноосигурителна каса и са напълно безплатни за пациентите. За планиране на изследванията в УМБАЛ "Свети Георги" е необходимо да се представят копия от медицинските документи на пациента – епикризи, проведени образни изследвания, решения на онкологични комисии.

Приемане на документацията се извършва в Отделението по нуклеарна медицина след предварителна уговорка на един от следните телефони: 032 602 351, 0885 29 58 23 и 0885 64 07 49. Възможно е документите да се изпращат и с куриер на адрес: Пловдив 4002, бул. „Васил Априлов“ № 15А, Отделение по нуклеарна медицина за ст. мед. специалист Деляна Канева, тел. 0885 29 58 23.

След приемането им документите се разглеждат от специализирана лекарска комисия в рамките на 5 работни дни. При одобрение се назначават дата и час за изследване, за които пациентите се информират по телефон или на място.

"Преди провеждане на изследването е необходима специална подготовка. За нея пациентите се инструктират още при планирането. В самия ден на изследване те трябва да носят медицинско направление 8А за процедура 36 – издава се от медицински онколог или клиничен хематолог", обясни д-р Маровска.

Пациентите престояват в Отделението по нуклеарна медицина около 3 часа. След инжектиране на радиофармацевтика пациентът изчаква натрупването на веществото в специален добре затоплен бокс, в абсолютен покой. Помещенията са съобразени с всички нормативни изисквания и предлагат комфорт на болните, включително и за хора в неравностойно положение.

PET/CT или по-популярен като PET scan е съвременна и модерна апаратура за хибридна образна диагностика – методиката съчетава нуклеарно-медицинско изследване и компютърна томография. Използването на хибридните образни методи дава възможност за поставяне на точна диагноза, за определяне на стадия и за проследяване на редица туморни и по-рядко на неонкологични заболявания. Получената информация позволява да се избере най-подходящият терапевтичен подход при болния и да се спестят излишни медицински процедури.

Снимка: УМБАЛ "Свети Георги" - Пловдив

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

НовиниЗаведенияСпециалистиИсторияНаправления в медицинатаЛюбопитноНаучни публикацииОрганизацииНормативни актовеМедицински изследванияКлинични пътекиАлтернативна медицинаПрезентацииЛайфстайлОбразованиеСпорт и туризъмАптеки