Начало Здравна медиа Здравни новини Намаляват сигналите за дефицит на жизненоважни лекарства

Намаляват сигналите за дефицит на жизненоважни лекарства

Намаляват сигналите за дефицит на жизненоважни лекарства - изображение

След засилени проверки на Изпълнителната агенция по лекарствата, НЗОК, НАП и Агенция "Митници" са намалели със 70% сигналите за липса на животоспасяващи лекарства. В доклад на председателя на Българския фармацевтичен съюз проф. Илко Гетов се казва, че от аптечната мрежа нямат притеснения за дефицит на инсулин, антикоагуланти, противоепилептични и противоревматични медикаменти.

Министерството на здравеопазването инициира тези проверки преди месец. От там призовават Българската асоциация на търговците на едро с лекарства и Българската асоциация за развитие на паралелна търговия с лекарства, както и притежателите на разрешения за употреба да се разберат помежду си и да се обединят около свои етични правила. Спазването им ще предотврати такива ситуации, в които нуждаещи се ще бъдат оставяни без животоподдържащите ги лекарства.

От Министерството отчитат ролята на засиления контрол и смятат това да продължи като мярка. Някои от браншовите институции се ангажираха да работят в посока етични правила.

По статията работи: Ирина Тенева
Снимка: thenypost.files.wordpress.com

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

НовиниЗдравни съветиЗаболявания (МКБ)ПсихологияСпортЛюбопитноЛеченияБотаникаСнимкиНормативни актовеАнкетиИсторияПроизводителиОрганизацииАптекиЛайфстайлРецептиКлинични пътекиОткритияСоциални грижиНаправления в медицинатаСпециалистиГеография