Начало Здравна медиа Здравни новини НЗОК се опитва да замаже гафа с новото лечение за хепатит С

НЗОК се опитва да замаже гафа с новото лечение за хепатит С

НЗОК се опитва да замаже гафа с новото лечение за хепатит С - изображение

Неяснотите около лечението на болните от хепатит С с най-модерната-безинтерференова терапия, продължават. След като пациентска организация, представляваща хора с подобна диагноза, реши да поведе съдебна битка заради новите критерии за изписване на медикаментите, а от фармабизнеса алармираха, че преговорите са водени на тъмно и избирателно, Националната здравна каса се опитва да замаже гафа. От касата са поканили компаниите, предлагащи въпросните лекарства, на нова среща, на която те да представят оферти за допълнителни отстъпки.

На пръв поглед решението изглежда разумно. В действителност обаче основните проблеми, които притесниха и пациенти, и индустрията остават. От писмото, с което НЗОК кани представителите на компаниите на срещата, става ясно, че критерият „икономическа целесъобразност“ остава. Именно той предизвика бурната реакция на пациентската общност, защото „в превод” означава, че болните ще се лекуват с най-евтиния медикамент, а не този, който е най-подходящ за състоянието им. Ситуацията става още по-абсурдна, защото ако лекуващият лекар реши да насочи пациента си към някой от медикаментите от т. нар. втора или трета линия на лечение, това ще става с „милостинята” на надзорния съвет на касата, в който медицинското „представителство” е под 50%.
От своя страна фармабизнесът, от който в крайна сметка, зависи в голяма степен дали едно лечение ще го има или не у нас, е притеснен за непрозрачния процес за договаряне на допълнителни отстъпки. Според Асоциацията на научноизследователските фармацевтични компании, ако подобен механизъм се въвежда, компетентни органи трябва да се произнесат дали лекарствата са взаимозаменяеми. От там настояват и за възможност лекарите да работят и с трите терапии.

Случайно или не поканата за нови срещи от страна на касата се случва, след като в публичното пространство излезе информация, че предходните преговори не са водени при равни условия за трите компании и НЗОК не е взела под внимание всички предложени отстъпки, а еднолично е позиционирала на първи избор медикамент, който току що е одобрен в списъка на безплатните лекарства, и за пръв път ще се изписва от българските лекари.

И въпреки че сега, НЗОК явно се опитва да изчисти „имиджа си” и вече да започне да води изцяло прозрачни преговори за новото лечение, от бизнеса се недоволстват, че касата им е предоставила едва четири дни, в които да се подготвят с изцяло нови оферти. Така макар наглед заявеното добро желание на НЗОК да лекува повече пациенти на по-ниски цени, редица въпроси остават без отговор, а именно - доколко подобна процедура е законна и как ще се осигури обективност и прозрачност на вземаното решение за определяне на терапия на първи и следващ избор.
И докато текат поредните преговори, докато се мислят поредните нови механизми за спестяване на средства и чиновниците преглеждат поредната папка с документи на пациенти, времето на стотици болни от хепатит С изтича. Всичко това несъмнено създава и усещането, че наместо достъп до ново и модерно лечение за гражданите си, страната ни им „подсигурява” солидна доза страх от поредната приумица на поредния чиновник, решаващ човешки съдби.

5.0, 1 глас

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

НовиниИнтервютаНаучни публикацииИсторияСнимкиЛечения