Начало Здравна медиа Здравни новини Ново проучване установи връзка между тестостерона и астмата

Ново проучване установи връзка между тестостерона и астмата

Ново проучване установи връзка между тестостерона и астмата - изображение

Жените боледуват по-често от астма, защото техните полови хормони не блокират възпалението и не забавят отделянето на слуз към дробовете по начина, по който успява тестостерона в мъжкия организъм. Това са изводите на учени от Университета във Вандербилт в Нешвил, САЩ.

В началото на проучването специалистите са смятали, че основната причина за възникването на астма се дължи на естрогена, който ускорява развитието на възпаленията, а не ги забавя, както действа тестостеронът.

За наше удивление установихме, че основна роля във всички тези процеси играе само мъжкият хормон“, заявява Доун Нюкомб от Университета във Вандербилт в Нешвил.

Астмата е хронично възпаление на дихателните органи, което се изразява в затруднено дишане с различна честота, сила и продължителност. Възниква поради нарушена дейност на клетките на имунната система, което предизвиква възпаления в дихателните пътища и тяхното стесняване.

Една от отличителните черти на заболяването е, че от астма страдат предимно жените. Според изследвания на испански и френски учени жените страдат два пъти повече от астма и развиват по-сериозни форми на болестта в сравнение с мъжете.

Новото изследване разкрива една от главните причини за тази закономерност, изучавайки как е устроена белодробната тъкан при астматици, здрави мъже и жени, както и при мишки с подобни проблеми.

Резултатите са показали, че всички астматици се характеризират с наличието на голямо количество лимфоидни клетки от втори тип, един от ключовите моменти на вродената имунна система. Те са отговорни за развитието на възпалителни процеси в случаите, когато в дробовете или други части на тялото се размножават патогенни бактерии.

Тези клетки са открити в голямо количество при жените астматици и мишките с подобен проблем. Това провокира учените да проверят как влияят половите хормони (естроген и тестостерон) на поведението на тези клетки.

Специалистите са установили, че женските хормони не оказват никакво влияние на поведението и развитието на клетките – техният брой на активност в белодробната тъкан не променя своето ниво дори в случите, когато е добавено количество на естроген и прогестерон. От друга страна и малкото добавяне на тестостерон при тези клетки е прекратило тяхното размножаване и прояви на възпаления.

Според биолозите подобни различия на хормоните могат да оказват и други влияния в развитието и на редица заболявания. Екипът на Нюкомб обаче подчертава, че за развитието на астма са отговорни и много други фактори, част от които също могат да се свържат с тези различия.

Изследването може да послужи за разработването на нови методи в лечението на астма и управлението на симптомите при жените и мъжете.

Проучването е публикувано в Cell Reports.

По статията работи: Велина Неделчева
Източник: ria.ru
Снимка: abcnews.go.com

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

Хранене при...ИсторияНовиниЛюбопитноСпортФизиологияАлт. медицинаСнимкиЗдравни съветиЛайфстайлЛеченияИзследванияБотаникаВидеоЗдравни проблемиОрганизацииСпециалистиКлинични пътеки