Начало Здравна медиа Здравни новини Общопрактикуващи лекари отказват да приемат за пациент онкоболна жена

Общопрактикуващи лекари отказват да приемат за пациент онкоболна жена

Общопрактикуващи лекари отказват да приемат за пациент онкоболна жена - изображение

Жена, страдаща от онкологично заболяване, не може да се запише при личен лекар близо месец, въпреки че е здравноосигурена. Проблемите й започват след смъртта на общопрактикуващия лекар, при когото е била записана. Оттогава всички, до които се е допитала, отказват да я впишат като свой пациент.

На Славея Йорданова от Русе й се налага спешно да влезе в болница заради бронхопневмония през януари и разбира, че веднага трябва да си намери нов личен лекар. В тубдиспансера трябва да поеме всичките разходи, щом не фигурира в списъка на нито един общопрактикуващ медик. Прави го и започва да обикаля кабинетите в стремежа да се запише. Но никой не желае да я поеме като пациент.

Жената страда от миеломна болест и често има нужда да й се издават направления за специалист и изследвания. Лекарите й отказват с мотива, че списъците им са попълнени и няма място. Славея Йорданова казва, че понякога й е необходимо да ходи в столицата за оценка на костен мозък. За да й прелеят кръв заради нисък хемоглобин например или да се назначи някакво друго лечение задължително трябва да има личен лекар.

След като навсякъде получава отказ, пациентката е принудена да подаде жалба в Районната здравноосигурителна каса. Оттам заявяват, че единственото, което могат да направят, е да предоставят списък с адресите и телефоните на общопрактикуващите лекари в Русе.

От институцията казват, че за последните 17 години в крайдунавския град личните лекари са намалели с 40. В момента те са 103-ма, като от тях 27 са с пациенти над лимита от 2500 души, а 18 са на път да го достигнат.

По статията работи: Ирина Тенева
Източник: bnt.bg
Снимка: indianexpress.com

 

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

Статистически проучванияИсторияНовиниСпециалистиНормативни актовеОрганизацииСоциални грижиЗаведенияСнимкиЛайфстайлЗдравни съветиЛюбопитноВидеоЛичностиТестовеГеографияАнкети