Начало Здравна медиа Здравни новини Омбудсманът се срещна със сестри, фелдшери и акушерки

Омбудсманът се срещна със сестри, фелдшери и акушерки

Омбудсманът се срещна със сестри, фелдшери и акушерки - изображение

Мая Манолова се срещна с представители на професионалистите по здравни грижи. Омбудсманът заяви, че подкрепя исканията им и подчерта, че трудът на медицинските сестри е подценен. Според нея един от проблемите е, че липсва остойностяване на грижата, която полагат сестри, акушерки, физиотерапевти и фелдшери. Няма посочена цена на труда им нито в медицинските стандарти, нито в клиничните пътеки, а според Мая Манолова това задължително трябва да бъде регламентирано.

От своя страна организаторката на протеста от 1 март Мая Илиева заяви ясно, че сестрите няма да отстъпят и подчерта, че не става дума само за увеличението на заплатите, а затова да бъдат изпълнени всички искания, посочени в декларацията. Тя беше категорична и затова, че от 25 март ще продължат с протестите.

Мая Илиева изрази надежда, че омбудсманът може да посредничи между тях и управляващите .

По време на срещата медицинските специалисти поставиха отново въпроса за независимите съсловни организации. Представителите на сестрите, акушерките, фелдшерите настояват да не бъдат съсловно на едно място.

От Асоциацията на физиотерапевтите заявиха, че се чувстват подценени и е особено тежко да преглътнат, че биват признава в света, но не и у нас. Според тях клиничните пътеки са писани от хора, които никога не са виждали болни.

Специалистите се борят да бъде променен законът за съсловните организации, за да могат представителите на всички професии в медицината да отстояват правата си.

Редактор: Гергана Караилиева
Източник: kanal3.bg

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

НовиниСоциални грижиИсторияСнимки