Начало Здравна медиа Здравни новини Откриха нов подтип на рак на простатата

Откриха нов подтип на рак на простатата

Откриха нов подтип на рак на простатата - изображение

Изследователи идентифицирали нов подтип на рака на простатата, който се среща при близо 7% от пациентите с напреднало заболяване. Учени от Онкологичния център към Мичиганския университет установили, че подтипът се характеризира със загуба на гена CDK12. Специалистите открили, че липсата му е присъща по-често при метастазирал рак в сравнение с ранни стадии на тумори, които не са се разпространили.

Туморите, в които CDK12 е неработещ, реагират на вид имунотерапия – инхибитори на имунната контролна точка, лечение без особен успех при рак на простатата. „Тъй като това заболяване е толкова често срещано, 7% са значителен процент“, казва Арул Чайнаян, директор на мичиганския Център по транслационна патология.

Учените направили проучване, в което разгледали данните за ДНК и РНК секвениране от 360 туморни проби от пациенти с метастатичен карциномно-резистентен рак на простатата. Това е агресивна, напреднала форма на болестта, при която разсейките са из цялото тяло и традиционното хормонално лечение не е ефективно.

Изследователите открили загуба на CDK12 само при близо 1% от ранните проби на рак на простатата. Процентът скача до 7 за метастазирал рак, което е индикация за по-агресивна форма на заболяването. „Това предполага, че пациентите, които имат загуба на CDK12, са тези, които ще развият по-тежката форма. Наблюдението може да бъде предвестник на състоянието“, коментира Чайнаян.

Следвайки механизма, по който изчезването на гена CDK12 влияе на клетката, учените откриват процес на създаване на неоантигени, чужди на имунната система. По този начин се форсират Т-клетките, което обяснява защо тези пациенти реагират на блокадата на имунната контролна точка. Така въпросът защо имунотерапията действа при дадени болни от рак на простатата, докато лечението при други показва слаби резултати, намира своите отговори.

Малко се знае за CDK12 на молекулярна основа, но е известно, че регулира основни клетъчни процеси и е от съществено значение за развитието. Премахването му вероятно е фатално за повечето типове клетки. Необходими са още проучвания, които да разкрият как туморите успяват да оцелеят след загуба на гена. Изследователите подозират, че ракът трябва да наследява нещо, което му позволява да расте при тези условия.

Според специалистите това проучване е многообещаващо, тъй като загубата на CDK12 може да бъде биомаркер за идентифициране на пациенти с рак на простатата, реагиращи на инхибитори на имунната контролна точка.

По статията работи: Ирина Тенева
Източник: sciencedaily.com
Снимка: quotesandjokes.co.za

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

Здравни съветиНовиниЛюбопитноЗдравни проблемиБотаникаЛеченияВидеоИзследванияАлт. медицина