Начало Здравна медиа Здравни новини Откриха участъка в ДНК, който провокира параноята

Откриха участъка в ДНК, който провокира параноята

Откриха участъка в ДНК, който провокира параноята - изображение

Генетичната вариация SNP rs850807 е свързана с параноята. Откритието е на екип, оглавяван от професора по еволюционна биология от Университета на Британска Колумбия в Канада Бърнард Криспи.

Изучавайки една от редките болести – синдрома на Прадер-Вили, учените успяват да разберат кой участък от ДНК предизвиква параноични мисли у хората. Синдромът, който е резултат от случайно появила се аномалия в 15-я хромозом, може да повлияе на умствените възможности, предизвиква смущения в растежа и появата на психози в това число халюцинации и параноя.

Екипът проучил най-напред геномите на хора със синдрома на Прадер-Вили, а след това и геномите на повече от 800 души, които не страдат от рядкото заболяване. Учените се концентрирали върху изследването на експресията на гени в хромозомата с аномалия, а очакванията им били, че ще получат обща информация. Основанията им били свързани с факта, че за да се прояви конкретно поведение, гените работят заедно и е трудно да се идентифицират отделни области.

В този случай се оказало, че е напълно възможно това да се случи и параноята е свързана с определена генетична вариация - SNP rs850807, която има отношение единствено към нея и по никакъв начин към психологическите особености, характерни за синдрома на Прадер-Вили. Изследването показало, че при здравите пациенти генетичната модификация била свързана с мисли от типа „наблюдават ме“, „говорят за мен“, „някой има нещо против мен“.

Откритието ще помогне както за изучаването на параноята, така и на психозите, които се проявяват по този начин. Както споделя и проф. Криспи то „осигурява генетичен модел, който ще помогне за анализирането на неврологичните и психологични основи на параноичното мислене и за включването на отпечатани гени и геномни конфликти в човешките мисловни потоци“.

По статията работи: Гергана Караилиева
Източник: vesti.ru
Снимка: k.cloudfront.net

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ПсихологияИсторияАнкетиЛюбопитноНовиниЛайфстайлСнимкиИзследванияНаправления в медицинатаСпортАлт. медицинаСпециалистиНормативни актовеБотаника