Начало Здравна медиа Здравни новини Разработиха нов метод за синтез на ДНК

Разработиха нов метод за синтез на ДНК

Разработиха нов метод за синтез на ДНК - изображение

Разработиха нов метод за синтез на ДНК, който ще помогне на учените да създават ДНК-последователности много по-бързо.

Сега за създаването на нов ген, за бъде модифициран генома на растение или животно, например, се изгражда ДНК от блокове, които се добавят един по един във всяка итерация (повторение на даден процес).

Процесът се повтаря многократно, а това го прави скъп и продължителен. Освен това последователност може да бъде създадена само от двеста базови двойки, а това е много малка част от генома. По-късно тази част се присъединява към останалите с помощта на ензими и съединения, които подпомагат протичането на химичните реакции в организмите. Тази техника, която се използва от 70-те години на миналия век, е тромава и забавя изследванията.

Екип от националната лаборатория „Лорънс Бъркли“ ( Lawrence Berkeley National Laboratory) предлага различен и много по-бърз и ефикасен подход. Според учените всяка нова строителна единица на ДНК се съединява с предходната с помощта на всички еднакви ензими, но без използването на блокове. При този процес не съществува ограничение по отношение дължината на веригата, а с помощта на ензими могат да бъдат свързани толкова базови двойки, колкото са необходими. Факт е, че са нужни много ензими, но те са достатъчно евтини и затова няма притеснения, че процесът ще се оскъпи. Според авторите е точно обратно.

Все още по-надежден е старият метод, но екипът не спира с работата си и се надява да подобри и усъвършенства откритието си, за да може да се прилага в лабораториите. С него ще могат да се създават нови изкуствени гени за по-малко от ден, твърдят изследователите.

По статията работи: Гергана Караилиева
Източник: vesti.ru
Снимка: feelgrafix.com

 

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

НовиниИсторияЛайфстайлНаправления в медицинатаЛюбопитноНормативни актовеИзследванияПсихологияСнимкиСпортАлт. медицинаСпециалистиЛеченияБотаника