Начало Здравна медиа Здравни новини Отново протести в Полша срещу забраната на абортите

Отново протести в Полша срещу забраната на абортите

Отново протести в Полша срещу забраната на абортите - изображение

Хиляди демонстрираха в центъра на полската столица срещу поредния опит да се ограничи възможността за аборт. По-малки демонстрации имаше и в други 50 населени места, сред които Краков, Лодз, Вроцлав и Шчечин.

Този път феминистките организации и тези за защита правото на аборт бяха провокирани от факта, че миналата седмица полският Сейм представи законопроект, който изключва възможността бременността да бъде премахната в случай на малформация на плода.

Ако се приеме промяната на действащия закон, който между другото е резултат от трудния компромис, направен през 1993 г. по предложение на обществената организация „Стоп на аборта“, то абортът ще бъде разрешен само в два случая – ако е налице риск за живота или здравето на майката или ако жената е забременяла заради изнасилване или кръвосмешение.

Според комитета „Стоп на аборта“ тези два случая представляват само малък процент от случаите на легален аборт. Като пример те посочват, че през 2016-а малформацията на плода е причина за 1046 аборта или 96%.

По повод протестите от снощи световните медии припомнят, че сегашното предложение е по-малко рестриктивно в сравнение с направеното през 2016-а, което искаше пълната забрана на абортите. Тогава то беше отхвърлено от парламента заради масовите демонстрации на жени, облечени в черно.

Възможно ли е и сега протестите да повлияят, предстои да разберем. Иначе противниците на абортите са направили поредния си опит за пълна забрана. Сто депутати са сезирали Конституционния съд. Той трябва да се произнесе дали евгеничният аборт не нарушава основния закон и по-специално правото на живот, гарантирано в него.

По статията работи: Гергана Караилиева
Източник: francesoir.fr

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ЛайфстайлНовиниИсторияЛюбопитноХранене при...Статистически проучванияСпортАнкетиСоциални грижиСнимкиЛеченияАлт. медицина