Начало Здравна медиа Здравни новини Очаква се в близките години да намалее броят на личните лекари

Очаква се в близките години да намалее броят на личните лекари

Очаква се в близките години да намалее броят на личните лекари - изображение

След направен анализ относно броя и необходимостта от лекари в първичната извънболнична помощ по области става ясно, че за 2016 г. не достигат 471 общопрактикуващи медици.

Изискванията на Националната здравна карта за покриване нуждите на населението и за нормалната работа на системата са да има 4886 специалисти. За миналата година сключилите договор с НЗОК джипита са били 4415.

Според изразена позиция на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари в България (НСОПЛБ) ще настъпи остър дефицит на специалисти в първичната медицинска помощ и ще се сринат основите на здравната система, ако не се предприемат конкретни мерки, съобщава в. „Труд“.

Експертите виждат причините за кризисната ситуация в липсата на интерес на младите медици към специалността „Обща медицина“, каквато трябва да имат личните лекари. Също така друг проблем е все по-големият брой общопрактикуващи в пенсионна възраст.

По данни от НСОПЛБ са много малко желаещите да специализират Обща медицина, а тенденцията е през 2025 г. 67% от джипитата ще бъдат над 60-годишна възраст. Има реална опасност в следващите години, когато част от тях вече не практикуват, да няма кой да ги замести.

Броят на регистрираните практики за първична медицинска помощ също намалява. През 2016 г. те са били 3610, индивидуалните - 3396, а груповите – 214. За сравнение през 2012 г. заведенията за първична медицинска помощ са били 3798. Изводът е, че за четири години практиките са с 5,2 на сто по-малко. Информацията е по данни на Националния център за обществено здраве и анализи.

Изчисленията показват, че годишно личните лекари извършват 30 млн. прегледа и поемат 80% от здравните нужди на българите.

По статията работи: Ирина Тенева
Снимка: independent.co.uk

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

НовиниЛюбопитноКлинични пътекиЛеченияБотаникаИсторияСпециалистиСоциални грижиСтатистически проучванияНормативни актовеЗаведенияОрганизации