Начало Здравна медиа Здравни новини През 2018 г. ЕМА е препоръчала да бъдат одобрени 84 нови медикамента

През 2018 г. ЕМА е препоръчала да бъдат одобрени 84 нови медикамента

През 2018 г. ЕМА е препоръчала да бъдат одобрени 84 нови медикамента - изображение

В специален доклад Европейската агенция за лекарствата (ЕМА) прави преглед на ключовите препоръки през отминалата 2018-а, свързани с разрешените за употреба на нови медикаменти.

Обзорът показва, че агенцията е препоръчала разрешение за употребата на 84 лекарства, от които в 42 има ново активно вещество, което дотогава не е било разрешено в Евросъюза.

Новите медикаменти имат съществена роля за общественото здраве. Сред тях доминират тези за борба с рака и редките болести. Част са предназначени само за деца, а други са подобрени стари варианти.

Освен разрешение за употреба от ЕМА имат и сериозен ангажимент към контрола. Когато медикаментът влезе в аптеките и започне разпространението му агенцията и държавите от ЕС следят както за качеството му, така и за съотношението между ползата от него и риска.

През миналата година ЕМА за пореден път даде съвети за безопасност, част от които са включени в доклада. Припомнени са и начините, по които се управлява риска по отношение на медикаментите в евросъюза.

Що се отнася до препоръките за ветеринарните лекарства, през 2018 г. са одобрени 10, четири нови активни вещества и три ваксини.

Редактор: Гергана Караилиева
Източник: ema.europa.eu

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

Нормативни актовеИсторияНовиниЗдравни съветиСнимкиЛайфстайлРецептиЛюбопитноСпециалистиАнкетиПроизводителиОрганизацииАптекиЛеченияКлинични пътекиСоциални грижиОткритияНаправления в медицинатаГеография