Начало Здравна медиа Здравни новини ЕМА публикува за обществено обсъждане стратегията за регулаторната наука

ЕМА публикува за обществено обсъждане стратегията за регулаторната наука

ЕМА публикува за обществено обсъждане стратегията за регулаторната наука - изображение

Стратегията „Регулаторната наука до 2025“ беше публикувана за обществено обсъждане от Европейската агенция по лекарствата. Идеите и предложенията по документа ще се приемат до юни 2019 г.

Според директора на ЕМА Гуидо Раси основната цел е системата на регулация да бъде много по-адаптивна и да поощри иновациите в хуманитарната и ветеринарната медицина.

„Стратегията предлага насоки, свързани с развитието в областта на медикаментите. Желанието ни е да чуем ясно от всички заинтересовани страни дали документът е достатъчно амбициозен, но и държим на критичния поглед, когато става дума за иновативните терапии и диагностиката, базирани на новите технологии и рисковете и ползите от тях“, казва още Гудио Раси.

Изключително важен акцент в стратегията е интегрирането на науката и модерните технологии в развитието на медицината. Вниманието е насочено още и към по-добрата научна оценка на качествата на лекарствата, но и към възможностите да се преодолеят множеството заплахи пред здравето.

Регулаторната наука бива определяна като набор от научни дисциплини,чрез които се оценяват качеството, ефективността и безопасността на лекарствата. Тя обхваща основни и приложни биомедицински и социални науки от една страна, а от друга допринася за разработването на стандарти.

От ЕМА насърчават всички, които имат интерес към проблема, да станат част от дискусията, която върви в Twitter, като използват хаштага :# RegScience2025.

Редактор: Гергана Караилиева
Източник: ema.europa.eu

5.0, 1 глас

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

Новини