Начало Здравна медиа Здравни новини Преструктурирането на Фонда за лечение на деца ще има положителен ефект

Преструктурирането на Фонда за лечение на деца ще има положителен ефект

Преструктурирането на Фонда за лечение на деца ще има положителен ефект - изображение

Задачата, която си поставя преструктурирането, е свързана с възможността всички процедури и финансирането да бъдат осъществявани по единни правила, без значение дали пациентите са деца или възрастни, и управлявани от едно място, а в случая това е НЗОК. По този начин отговори здравният министър на въпроса за Центъра „Фонд за лечение на деца“, поставен от народния представител Михаил Христов.

Кирил Ананиев подчерта, че в никакъв случай няма да бъдат отнемани права на пациентите. Според него промяната ще доведе до намаляване на времето, за което се дава одобрение за лечение и пациентите ще чакат много па-малко.

От здравното ведомство се надяват още, че ще постигнат и по-добра финансова дисциплина.

Сред другите сериозни аргументи, подкрепящи реформата, е осигуряването на пълна прозрачност, тъй като касата взима решения, основани на обективни медицински критерии и съобразени с европейските стандарти.

Министър Ананиев подчерта, че ако проектът бъде подкрепен и промените в системата бъдат приети през бюджета на НЗОК, то ще са нужни три месеца за издаването на всички регламенти, които ще уредят новите дейности. Що се отнася до организацията, то въпросът тепърва ще бъде обсъждан, за да се намерят най-добрите решения. Докато това стане факт, процедурите ще бъдат осъществявани по правилата, които действаха до момента.

Редактор: Гергана Караилиева
Източник: tv.bnt.bg
Снимка: investor.bg

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

НовиниСоциални грижиАнкетиНормативни актовеТестове