Начало Здравна медиа Здравни новини Проучване показва, че софийските деца се хранят по-здравословно

Проучване показва, че софийските деца се хранят по-здравословно

Проучване показва, че софийските деца се хранят по-здравословно - изображение

Столична регионална здравна инспекция направи проучване сред родители за начина, по който хранят своите деца. Резултатите са много любопитни и изненадващи и показват, че 62% от майките и бащите купуват много рядко вредни храни като чипсове, вафли и бързи закуски.

Проучването е направено сред 307 родители на деца от подготвителните групи в 9 софийски детски градини. За специалистите е било важно да разберат какво консумират децата вкъщи през почивните дни и вечер, след като се приберат.

Двадесет и шест на сто от майките и бащите заявяват, че не купуват на наследниците си храни, рекламирани по телевизията. Само 12% признават, че често им дават нездравословни продукти. Изобщо не взимат бърза храна за децата си 40% от родителите, докато 54 на сто от тях казват, че 1 или 3 пъти в месеца посещават заведения за бързо хранене със синовете или дъщерите си. Други 6% от майките и бащите твърдят, че често децата им се хранят с вредни храни. Изводът от анкетата е, че в по-голямата си част възрастните дават на децата си домашно приготвени ястия.

В това отношение 55 на сто от родителите казват, че семейството вечеря с готвена храна. Най-често приготвят картофи, пиле с ориз, мусака, пълнени чушки или сарми, като през близо половината вечери месото отсъства от масата. В 14% от случаите децата вечерят с домашна баница, спагети или сандвич, а 3% - с пържоли и кюфтета.

Запазва се тенденцията на ниска консумация на риба – само 6 на сто от родителите я поднасят. Също така само 20% от малчуганите получават салата на вечеря, а 7% плод като десерт. От столичното РЗИ посочват, че момчетата и момичетата ядат недостатъчно бобови храни, плодове и зеленчуци, мляко и риба. На това мнение са и 27-28% от майките и бащите.

Относно закуската 71 на сто от децата ядат здравословна – зърнени или макаронени храни, както и комбинирани сандвичи. Цели 57% от родителите са на мнение, че хранят синовете и дъщерите си здравословно, 33% смятат, че не го правят, а 10% не могат да преценят.

По отношение на физическата активност 25 на сто от родителите извеждат децата си всеки почивен ден на разходка или да спортуват. Останалите го практикуват един път седмично. От самите възрастни 31% тренират най-малко 2-3 пъти месечно, 26% се упражняват по-редовно, а 43% признават, че изобщо не практикуват някаква физическа дейност.

По статията работи: Ирина Тенева
Източник: actualno.com
Снимка: lovefoodhatewaste.co.nz

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

НовиниЛайфстайлЗдравни съветиХранене при...ДиетиРецептиСпортСнимкиАлт. медицинаЛеченияСпециалистиПсихологияЛюбопитноТестовеАнкетиСоциални грижиИнтервютаИсторияОбразованиеОрганизацииЗаведенияНормативни актовеКлинични пътекиИзследванияБотаника