В САЩ променят стандарта за определяне на хранителните продукти като здравословни
Агенцията за контрол на храните и лекарствата на САЩ (FDA) предлага промени в критериите, на които трябва да отговарят хранителните продукти, преди да бъдат определени за здравословни. Предложението идва след провеждането на Конференция на Белия дом за глада, храненето и здравето.
Над 80% от населението на САЩ не консумира достатъчно зеленчуци, плодове и млечни продукти, а същевременно приема с храната твърде много добавена захар, наситени мазнини и натрий. Поради това FDA се ангажира да подобри храненето и диетичните модели на потребителите, с цел намаляване на тежестта на хроничните заболявания.
Необходимост от промени
Около 5% от храните са определени като здравословни. Изискването е да имат ограничени количества хранителни вещества като мазнини и да съдържат минимални количества витамини А и С, калций, желязо, протеини и диетични фибри.
Според FDA обаче са необходими промени в стандарта, тъй като той е приет през 1994 г., а оттогава науката за храненето и диетологията са се развили значително. Например някои зърнени култури, които съдържат големи количества добавена захар, все още се определят като здравословни, докато сьомгата, която е с високо съдържание на полезни полиненаситени мазнини – не.
Актуализиране
Предложените промени изменят начина, по който ще бъде дефиниран терминът „здравословен“. Вместо да се гледат само отделни хранителни вещества, ще се взимат предвид и разнообразието и хранителната плътност (количеството микроелементи пропорционално на калоричното съдържание).
Хранителните групи – плодове, зеленчуци и млечни продукти – препоръчани от Диетичните насоки, се определят като здравословни. Някои масла, ядки и семена, богати на мазнини, също ще отговарят на изискванията за здравословна храна на Агенцията за контрол на храните и лекарствата.
„Здравословното хранене е от ключово значение за подобряване на здравето на населението.“, заявява секретарят на Министерството на здравеопазването и социалните услуги на САЩ Ксавие Бесера в съобщение за медиите. „Здравословната храна може да намали риска от хронични заболявания. Възможно е обаче твърде много хора да не правят разлика по отношение на качествата на отделните хранителни продукти. Ходът на FDA ще помогне на много американци да подобрят храненето си.“
>>> Съвети за здравословно хранене
Наред с овластяването на потребителите, приемането на актуализираната дефиниция може да помогне за насърчаване на повече производители да отглеждат и произвеждат продукти, които отговарят на стандартите.
Ограничено въздействие
Защитниците на здравословното хранене споделят, че предложените промени имат някои силни страни, но не стигат достатъчно далеч, за да насърчат по-добрия избор на храна. „Потенциалното въздействие, както го виждаме ние, е доста ограничено.“, казва Ева Грийнтал, старши сътрудник по научна политика в Центъра за наука в обществен интерес.
Грийнтал смята, че броят на хранителните продукти, които в момента попадат в графата здравословни, е малък, както и че промяната на стандарта може да доведе до допълнително свиване на този процент.
Вместо предвидените промени, Центърът за наука в обществен интерес предлага поставянето на етикети на опаковките на хранителните продукти, които предупреждават за наличието на високо съдържание на сол, захар или наситени мазнини. Подобни предупреждения понякога възпират хората.
“Има голям брой експериментални изследвания, които по-скоро насърчават предупрежденията за наличие на определени хранителни вещества по отношение на оказването на съществен ефект върху избора на храна на потребителите.“, казва Грийнтал.
Датата на публикацията е обновена по технически причини.
- FDA Proposes Updated Definition of ‘Healthy’ Claim on Food Packages to Help Improve Diet, Reduce Chronic Disease: https://www.fda.gov
- FDA proposes updates to ‘healthy’ claim on food packages: https://edition.cnn.com/2022/09/28/health/fda-healthy-label-proposed-rule-wellness/index
Продукти свързани с НОВИНАТА
ПОДМЛАДЯВАЩИЯТ ЕНЗИМ - Д-Р ХИРОМИ ШИНИЯ - СИЕЛА
КАК САМО ЧРЕЗ ХРАНЕНЕ ДА ЗАПАЗИМ ЗДРАВЕТО СИ, ДА СЕ ПОДМЛАДИМ И ДА СЕ ЛЕКУВАМЕ - том 2 - Д-Р ЙОНКО МЕРМЕРСКИ
ОРИЗОВ ПРОТЕИН 700 г SANCT BERNHARD
ЗОЯ БИО ЛУКУМА прах 150 г
РЕЦЕПТИ ОТ РЕСТОРАНТА НА ГОРДЪН РАМЗИ - ГОРДЪН РАМЗИ - ХЕРМЕС
ОЛ НУТРИШЪН НАТУРАЛЕН МЕД С КАКАО 400 г
НОВИНАТА е свързана към
- Хранителна пирамида на принципите на здравословното хранене
- Направете си напитка с уникални лечебни свойства от мляко, мед, ванилия и канела
- Здравословен хранителен режим
- Лечение при булимия
- Погрешни схващания за здравословното хранене
- Как трябва да се хранят хората над 50-годишна възраст
- Забранените храни по време на бременност - част 1
- Макароните са полезни и предразполагат към здравословно хранене
- Как да спрем да ядем вредни храни
- Изключете бананите и киселото мляко от закуската си
Коментари към В САЩ променят стандарта за определяне на хранителните продукти като здравословни