Начало Здравна медиа Здравни новини Държавата с нови правила за здравословното хранене

Държавата с нови правила за здравословното хранене

Държавата с нови правила за здравословното хранене - изображение

Здравното министерство представи проучване, според което трябва да бъдат променени правилата за здравословно хранене в страната. Промените обхващат корекции в дневния прием на калории, въглехидрати, витамини и течности, които ще се отразят в менюто и на детските градини.

Новото изследване на Националния център по обществено здраве и анализи е изцяло в синхрон с европейските изисквания, предаде БНТ.

Експертите са категорични, че трябва да се намалят драстично количеството калории в дневен прием. Жените не бива да надвишават 2090, а мъжете 2700 калории.

Количеството на въглехидратите също трябва да бъде редуцирано. Препоръките до скоро са посочвали до 70% от хранителния режим, а според проучването максимумът вече е 60%.

При дневен прием на въглехидрати от енергийната стойност на храната повече от 65% се увеличава драстично риска от затлъстяване и диабет тип 2“, посочва проф. Стефка Петрова от Националния център по обществено здраве и анализи.

Новите изисквания ще се отразят и в наредбите за хранене при децата. Данните посочват, че дневната доза енергия, която се набавя от храната при най-малките, трябва да бъде намалена. Оказва се, че храните в детските градини и учебнитe заведения доста се разминават от нормите на здравословното хранене. Затова от началото на 2018 г. ще бъдат изготвени нови правила за хранене при най-малките. Към тях ще се предвиди увеличения прием на витамин С и витамин D.

Витамин D играе важна роля по отношение на имунната система. Според последните изследвания се оказва, че нивото му е крайно недостатъчно и се налага нормата да се увеличи тройно. Той е и хормон, който при адекватен прием, намалява риска от развитието на ракови заболявания“, коментира проф. Петрова. Относно витамин С тя посочва, че витаминът е от изключително значение за структурата на костите и като превенция срещу много заболявания.

Новите изисквания ще засегнат и количеството течности, които трябва да се приемат дневно. До скоро препоръчителната доза за мъже бе 3,700 литра, а за жените – 2,500 литра. Сега експертите съветват да се консумира с литър по-малко.

Всички промени за здравословното хранене в детските и училищни заведения ще бъдат съобразени с новите физиологични норми. За останалите промените са препоръчителни и ориентировъчни.

По статията работи: Велина Неделчева
Снимка: organicauthority.com

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ЛюбопитноПсихологияНормативни актовеЛайфстайлЛеченияЗдравни съветиДиетиРецептиХранене при...НовиниСнимкиСпортАлт. медицина