Проф. Стефка Петрова: Аспартамът не е опасен за здравето
Аспартамът не е опасен за здравето.
Твърдението е на проф. Стефка Петрова от Националния център по обществено здраве и анализи.
"Много експериментални данни показват, че аспартамът може да има вреден ефект върху човешкия организъм. Голяма част от тези изследвания обаче не отговарят на изискванията на съвременната епидемиология", подчерта проф. Петрова.
В количествата, в които се използва в хранителните продукти и специално в безалкохолните напитки, аспартамът не е опасен.
Това е и официалното становище на Европейския орган по безопасност на храните. Оценката е направена миналата година по искане на Европейската комисия и на базата на строги критерии.
Аспартамът е изкуствено получен подсладител и приблизително 200 пъти по-сладък от захарта. Европейският му код като хранителна добавка е Е951.
Поради ниската си калоричност масово се използва за подслаждане на безалкохолни напитки, както и в някои медикаменти.
Използва се при приготвянето на дъвки и бонбони без захар. Среща се и в много видове боза.
Коментари към Проф. Стефка Петрова: Аспартамът не е опасен за здравето