Начало Здравна медиа Здравни новини Семейна стая отвори врати в УМБАЛ Пловдив

Семейна стая отвори врати в УМБАЛ Пловдив

Семейна стая отвори врати в УМБАЛ Пловдив - изображение

Семейна стая отвори врати днес в отделението по неонатология в УМБАЛ „Пловдив“, по случай Световния ден на недоносените деца. Това е третата семейна стая в България след тези в София и Велико Търново.

Семейната стая е създадена с подкрепата на семейство дарители от Пловдив. Намира се на втория етаж на здравното заведение. Инициатор са експерти от фондация „Нашите недоносени деца“ съвместно с екипа на здравното заведение.

Семейните стаи представляват помещения, където родителите имат контакт в уютна и уединена обстановка със своите недоносени деца. Изграждането на връзката е от изключителна важност за облекчаване на стреса и бързото социализиране на бебето. Родителите се запознават със специфичните нужди на своето дете и провеждат консултации със специалисти. Не на последно място се отдава значение и на кенгуру грижата – здравословен подход „кожа до кожа“, който запазва и увеличава близостта на майката към бебето. Това позволява тези деца по-бързо да се адаптират и да излязат от критичното състояние и кувьоза, и да се приберат вкъщи. Отделно за родителите, които имат нужда от подкрепа, се предвижват консултации с психолог. Използването на семейна стая гарантира по-добър успех на лечението.

Към добрата инициатива се включват и даренията на Фондация „Нашите недоносени деца“ – 2 специални стола за кенгуру грижа, изплетени шапчици от доброволци, октоподчета и покривала за кувьози.

В Отделението по неонатология към УМБАЛ „Пловдив“ годишно преминават средно около 250 бебета с тегло под 1 кг. Тенденцията за раждането на недоносени бебета нараства все повече пртез последните години, а болницата се стреми да осигури най-добри грижи, с които да се гарантира пълноценен живот на децата в бъдеще.

По статията работи: Велина Неделчева
Източник: actualno.com
Снимка: monitor.bg

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

НовиниЗдравни съветиЛайфстайлСнимкиЛюбопитноЗаведенияСпециалистиОбразованиеСпорт и туризъмАптекиИсторияОрганизации