Начало Здравна медиа Здравни новини Сибирски учени разработиха ново лекарство срещу язва

Сибирски учени разработиха ново лекарство срещу язва

Сибирски учени разработиха ново лекарство срещу язва - изображение

Учени от два изследователски института в Новосибирск успяха да синтезират вещество, което е в основата на лекарства против язва. Вече е факт първата партида от медикамента, който е алтернатива на западните аналози, съобщава пресслужбата на Института по ядрена физика СО РАН.

Специалистите от Института по химия на твърдото тяло и механохимия заедно с колегите си от Института по ядрена физика синтезират бисмут трикалиев дицитрат – съединение, което е основа на ефективните лекарства против язва.

Към момента са произведени първите 200 килограма от субстрата, а до края на годината се планират още 1500 кг. Продуктът може да бъде в руската аптечна мрежа още през 2018 година.

Лекарството е направено на основата на бисмут, чиито соли се използват в медицината като активно средство, което е в състояние да унищожи бактерията, предизвикваща развитието на язва - Helicobacter Pylori.

Доклиничните проучвания доказват, че новият продукт е безопасен. Освен това изследванията на Новосибирския държавен медицински университет потвърждават неговата антибактериална ефективност.

От пресслужбата на Института посочват, че лекарството е по-удобно и по-безопасно за производство от чуждите аналози.

Юрий Юхин, доктор на химическите науки, обяснява, че чуждестранните компании използват субстанция, която е лесно разтворима във вода. Тя изисква употребата на безводен етилов алкохол за получаването на таблетки, което прави процеса на производство пожароопасен. Технологията, разработена от руските учени позволява вместо него да се използва вода.

По статията работи: Ирина Тенева
Източник: tass.ru
Снимка: nih.gov

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

НовиниЗдравни проблемиЛеченияДиетиИсторияЗдравни съветиЛюбопитноИзследванияСнимкиБотаникаАлт. медицинаХранене при...СпециалистиКлинични пътекиХрани и ястияАнкетиНормативни актовеОрганизацииПроизводителиАптекиРецептиЛайфстайлСоциални грижиОткритияНаправления в медицинатаГеография