Начало Здравна медиа Здравни новини Смъртоносният вирус Марбург взе жертви в Уганда

Смъртоносният вирус Марбург взе жертви в Уганда

Смъртоносният вирус Марбург взе жертви в Уганда - изображение

Вирусът Марбург, който клинично е сходен с Ебола, отне живота на трима души в Уганда, засега е открит общо в петима. Не е ясно колко хора са имали контакт с тях и именно това предизвиква тревога в институциите. Здравните власти извършват спешен скрининг на границата на африканската държава с Кения в областта Туркана.

Смъртоносната болест покосява 30-годишен мъж още през септември. Той е пребивавал в пещера, в която е имало колония от прилепи. Започва да се оплаква от висока температура, диария и повръщане и е закаран в местен медицински център. Лекарите му поставили диагноза малария и го лекували съобразно нейните симптоми, но състоянието му бързо се влошило. Мъжът бил откаран в друго лечебно заведение, където починал. По-късно неговата сестра и трети човек от семейството станали жертва на вируса.

Марбург е рядка болест с висока степен на смъртност и за която няма лечение. Предава се чрез пряк контакт със заразени телесни течности и тъкани от хора или животни. Експертите от СЗО предупреждават, че вирусът убива до 88 на сто от болните и се счита за един от най-смъртоносните патогени в света към днешна дата.

Постоянният секретар на угандийското здравно министерство д-р Даяна Атуине заяви, че засега не е известно дали има други заболели хора. Властите призовават за обществена бдителност. Здравните институции препоръчват да се избягва директен контакт и да се носят защитни маски, ръкавици и други подходящи облекла, когато се грижат за болни или посещават туристически и природни обекти.

Вирусът носи името на град Марбург, Германия, където за първи път през 1967 г. лабораторни работници провели експерименти с африкански зелени маймуни. Инкубационният му период е 21 дни и започва с втрисане, мускулни болки и силно главоболие. В крайната му фаза се наблюдава кръвотечение от различни части на тялото. Смята се, че някои от експерименталните лекарства, използвани при епидемията от ебола в Западна Африка, могат да помогнат. Понякога овладяването на температурата и електролитната подмяна могат да облекчат състоянието на пациента.

По статията работи: Ирина Тенева
Източник: naturalnews.com
Снимка: innovations-report.com

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ПсихологияНовиниАнкетиЛайфстайлСоциални грижиЛюбопитноЛеченияЗдравни съветиПатологияНормативни актовеАлт. медицинаСнимкиИсторияИзследванияСпециалистиХранене при...Клинични пътекиБотаника