Начало Здравна медиа Здравни новини Спасението от ХИВ и СПИН е антиретровирусната терапия

Спасението от ХИВ и СПИН е антиретровирусната терапия

Спасението от ХИВ и СПИН е антиретровирусната терапия - изображение

До средата на тази година животът на близо 21 млн. души, болни от СПИН, се е удължил благодарение на антиретровирусната терапия. През последните 5 години се забелязва бърз прогрес в борбата с чумата на 20 век и се е удвоил достъпът на хората до лекарствата, обявиха от Обединената програма на ООН за ХИВ/СПИН (UNAIDS).

Едни от най-важните стъпки, които държат под определен контрол болестта, са разработването на нови антиретровирусни медикаменти и прилагането на технологии за ранна диагностика. По този начин стремежът е до 2030 г. СПИН и ХИВ да не са заплаха за общественото здраве.

Има забележителни резултати по отношение на лечението на болни от Източна и Южна Африка. Този регион е най-засегнат от епидемията, но в момента броят на подложените на терапия там възлиза на 60% от всички, заразени с опасния вирус. В Южна Африка с антиретровирусни лекарства се лекуват 4,2 млн. души, а следващите по численост са Мозамбик, Индия и Кения, в които повече от 1 млн. души приемат този вид медикаменти.

С 48% е спаднал броят на смъртните случаи, причинени от заболявания, свързани със СПИН. Основният фактор за това е масовата употреба на антиретровирусните лекарства според UNAIDS. През 2005 г. починалите след усложнения, провокирани от СПИН, са били 1,9 млн. души, докато през 2016 г. те са спаднали до 1 млн. Миналата година са отчетени най-добрите резултати, тъй като повече от половината от хората, носители на ХИВ в света, са имали достъп до антиретровирусна терапия.

Институциите и учените все още не могат да се справят с основната причина за високата смъртност сред болните от СПИН, а именно отслабването на имунната система. Така заразеният става по-податлив на различни заболявания, които могат да доведат до летален изход. В световен мащаб това е главният фактор, който води до смъртта на най-много жени на възраст между 15 и 49 г. В Африка втората причина за смъртността сред младите жени между 15- и 24-годишна възраст е именно свързаните със СПИН болести.

Изпълнителният директор на UNAIDS Мишел Сидибе коментира, че все още има 17 млн. души, които очакват лечение и ако се спре с борбата и не се обхванат колкото се може повече болни, това означава епидемията да превземе още позиции и да нарасне отново.

По статията работи: Ирина Тенева
Източник: reuters.com
Снимка: greekreporter.com

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

НовиниЛюбопитноМикробиологияЛайфстайлИсторияИнтервютаВидеоТестовеАлт. медицинаИзследванияОрганизацииЗдравни проблемиНормативни актовеЛеченияСоциални грижиБотаникаПсихологияЗдравни съветиСпециалистиКлинични пътекиСнимкиСпортЗаведения