Начало Здравна медиа Здравни новини Спасиха жена с напреднал рак на маточната шийка

Спасиха жена с напреднал рак на маточната шийка

Спасиха жена с напреднал рак на маточната шийка - изображение

Екипната работа на специалисти от три лечебни заведения от групата на Аджибадем Сити Клиник спаси жена с напреднал рак на маточната шийка. Добрата новина е, че девет месеца след прилагането на радикално интегрирано лечение, пациентката е в пълна ремисия.

Жената, която е на 45 години, постъпва в Аджибадем Сити Клиник Болница Токуда с бъбречна недостатъчност и обилно вагинално кървене. Лекарите установяват наличието на голям тумор на шийката на матката, който засяга освен нея и пикочния мехур.

От този момент започват общите усилия на специалисти както от Токуда, така и от Сърдечносъдовия и Онкологичните центрове.

Първото, което правят уролозите е да поставят специални тръбички, които да извеждат урината, тъй като уретерите са блокирани. След прегледа на гинеколозите става ясно, че животът на пациентката е застрашен, заради неконтролираното вагинално кървене, но и поради наличието на тежка вторична анемия. За да спре кървенето д-р Ивета Ташева запушва кръвоносните съдове на матката. Прави го като с помощта на катетър през лявата брахиална артерия стига до артериите и ги запушва. Ден след интервенцията кървенето спира.

Идва ред на лечението на самия тумор. То става чрез радикално интегрирано облъчване, което съчетават с ниски дози химиотерапия. Д-р Николай Недев прилага новаторския подход за първи път у нас на толкова голямо туморно образувание. Той използва най-модерната техника с модулирано по интензитет лъчелечение и интегрирано усилено облъчване едновременно на основния тумор в областта на таза, но и на засегнатите лимфни възли в корема. Обикновено облъчването в корема е в следващата фаза на терапията, заради токсичността на стандартното лечение, но в този случай модерната техника и лекарската експертиза правят възможно тяхното съчетаване.

След 9 месеца става ясно, че няма остатъчни следи от тумора.

Редактор: Гергана Караилиева
Източник: tokudabolnica.bg

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ЛеченияНовиниИсторияЛюбопитноСнимкиАлт. медицинаЗдравни съветиПсихологияНормативни актовеЗаведенияЛайфстайлСоциални грижиИнтервютаОрганизацииКлинични пътекиСпециалистиДиетиСпортГеографияАнкетиЛичностиБотаникаНаправления в медицината