Начало Здравна медиа Здравни новини Спешните медици се обявиха против изследванията за алкохол и наркотици

Спешните медици се обявиха против изследванията за алкохол и наркотици

Спешните медици се обявиха против изследванията за алкохол и наркотици - изображение

Управителният съвет на Националната асоциация на работещите в спешна медицинска помощ (НАРСМП) в България се обявиха против някои промени и техни аналози в Проекта на Наредбата за реда за установяване употребата на алкохол и/или наркотични вещества от водачи от моторни превозни средства. Предвидените промени само ще увеличат натовареността на спешните екипи, твърдят медиците от спешна помощ.

Една от промените, срещу която се възразява е намаляването на срока за явяване на водачите за медицинско изследване от 2 часа на 90 минути. При изключително натоварване на екипите, те едва успяват да извършат изследванията за 2 часа, а скъсяването на интервала от време ще постави медиците от спешна помощ в абсурдна ситуация – ще трябва да се приоритизира медицинското изследване за наркотични вещества и/или алкохол пред обслужването на пациенти в животозастрашаващи състояния.

Възражение има и срещу идеята спешните центрове да са единствените места за извършване на медицински изследвания за алкохол и/или наркотици на водачите на моторни превозни средства. Според тях няма мотиви за отпадането на това да се осъществява в медицинските центрове, болничните лечебни заведения и диагностично-консултативните центрове.

Друг момент, срещу който се обявиха спешните медици е извършването на медицинското изследване да е от лекар. Според Проекта за Наредбата изследването трябва да се извърши единствено от лекар или писмено упълномощено медицинско лице от управителя на лечебното заведение, при липсата на лекар. Управителният съвет на НАРСМП посочва, че писменото упълномощаване не може да вмени на медицински специалист дейност, която не се включва в професионалната му дейност.

Спешните медици се възпротивиха и срещу това да се описва поведението, поведенческите реакции, психично и стомашно състояние, степента на съзнание и абстинентните прояви на изследващото се лице за наличието на наркотични вещества и алкохол в кръвта. Това като дейност не отговаря и не спада към компетентностите на медиците от спешна помощ.

Не на последно място спешните специалисти възразяват срещу идеята да се попълват и подписват Протоколи за медицинско изследване за употреба на алкохол и/или наркотични вещества, както и техни аналози, защото протоколите трябва да се подписват единствено от лекар. Според медиците това е подтикване за документална измама и припомнят, че са хора, които носят наказателна и административна отговорност за своите действия.

Спешните медици желаят промени по техните възражения в Проекта на Наредбата за реда за установяване употребата на алкохол и/или наркотични вещества.

По статията работи: Велина Неделчева
Снимка: csmp-sofia.bg

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

НовиниЗаведенияИсторияНормативни актовеЛайфстайлЗдравни съветиЛюбопитноЛеченияСнимкиПсихологияФизиологияСоциални грижиСпорт