Начало Здравна медиа Здравни новини Създадоха антибиотик, който да се бори с мултирезистентни бактерии

Създадоха антибиотик, който да се бори с мултирезистентни бактерии

Създадоха антибиотик, който да се бори с мултирезистентни бактерии - изображение

Антибиотик, който ще се бори с мултирезистентни бактерии, създадоха изследователи от американската биотехнологична компания „Genentech“. Става дума за съвсем нов клас активни вещества, които най-вероятно скоро ще станат част от медикаменти, но към момента единственото, което е известно, е кодовото име на откритието и то е G0775.

„Повече от 80 години антибиотиците ни предпазват от най-смъртоносните бактерии на планетата, но сега сме изправени пред голямо предизвикателство. Тези бактерии вече са развили защита и не се повлияват. Положението е особено тревожно, когато насочим вниманието си групата на грам-отрицателните бактерии, които са сериозна заплаха и тя провокира нашите учени да създадат нов клас антибиотици, който светът не е виждал до момента“, казва д-р Ерик Браун, специалист по имунология и инфекциозни болести и вицепрезидент на корпорацията.

В продължение на пет години мултидисциплинарен екип работи упорито и създава новия антибиотик, който ще се изправи срещу грам-отрицателните бактерии. Учените разчитат на клас от добре познатите молекули ариломицини, които се справят безпроблемно с грам-положителните бактерии.

Благодарение на химични методи авторите усъвършенстват ариломицина и получават няколко модифицирани молекули, които са в състояние ефективно да проникнат през бактериалната външна мембрана и да стигнат до сигналната пептидаза. Една от тези молекули е G0775, която се оказва изключително ефикасна срещу мултирезистентните грам-отрицателни бактерии. Тя успява да се противопостави дори на щама Klebsiella pneumoniae, който устоява на цели 13 антибиотика.

Създателите определят G0775 като молекула с мощна широкоспектърна активност, на която възлагат големи надежди.

Редактор: Гергана Караилиева
Източник: gene.com

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

НовиниИсторияЛюбопитноТестовеНаучни публикацииЛеченияСнимкиБотаникаКлинични пътекиАлт. медицинаХранене при...Здравни съветиВидеоЛайфстайлИзследванияФизиологияСоциални грижи