Начало Здравна медиа Здравни новини Търсенето на инсулин се покачва и затова има реална опасност от недостиг

Търсенето на инсулин се покачва и затова има реална опасност от недостиг

Търсенето на инсулин се покачва и затова има реална опасност от недостиг - изображение

Глобалната епидемия от диабет провокира рекордно търсене на инсулин, което може да превърне в проблем достигането му до милионите пациенти. Проучване сигнализира, че ако няма драстично подобрение в достъпа до лекарството, се задава голямо затруднение.

В момента болестта засяга 9 на сто от всички възрастни по света, за разлика от 5% през 1980 г. Огромното мнозинство страдат от диабет тип 2, който е свързан с липсата на физическа активност и затлъстяване и се разпространява изключително бързо в развиващия се свят, тъй като хората възприемат повече западния, градския начин на живот. Усложненията, до които може да доведе, са бъбречна недостатъчност, невропатична болка и ампутации, слепота и сърдечни проблеми.

Изследователи твърдят, че количеството инсулин, което е необходимо за ефективно лечение на диабет тип 2, ще се увеличи с повече от 20 на сто през следващите 12 години. Но лекарството ще бъде извън обхвата на половината от 79-те млн. болни, колкото се предполага, че ще се нуждаят от хормона през 2030 г.

Най-остро недостигът се усеща в Африка. Д-р Санджей Басу от университета в Станфорд и неговият екип са на мнение, че доставките трябва да се увеличат 7 пъти, за да се обхванат рисковите пациенти, нуждаещи се от инсулин, за да контролират кръвната си захар. „Тези оценки предполагат, че настоящите нива на достъп до лекарството са много неадекватни в сравнение с очакваните нужди, особено в Азия и Африка“, казва Басу.

Световното предлагане на инсулин се доминира от 3 компании - Novo Nordisk, Sanofi и Eli Lilly, които разработват различни програми за подобряване на достъпа до своите продукти. Но хормонът остава много скъп и неговите цени могат да бъдат особено недостъпни в по-бедните държави, където затвореното снабдяване и високите надценки на посредниците често превръщат инсулина в труднооткриваем за много хора.

Басу и колегите му изчислили, че употребата на лекарството в световен мащаб ще достигне до 634 млн. флакона с вместимост 1000 единици до 2030 г. През 2018 г. бройката им е 526 млн.

Изследването е публикувано в сп. Lancet Diabetes & Endocrinology.

Редактор: Ирина Тенева
Източник: reuters.com
Снимка: pixabay.com

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

НовиниЛюбопитноКлинични пътекиЛеченияБотаникаСнимкиХранене при...ИсторияАлт. медицинаЗдравни съветиФизиологияВидеоРецептиЛайфстайлИзследванияИнтервютаСпорт