Начало Здравна медиа Здравни новини Търсят още отговори за синдрома на Даун, присаждайки човешки клетки на мишки

Търсят още отговори за синдрома на Даун, присаждайки човешки клетки на мишки

Търсят още отговори за синдрома на Даун, присаждайки човешки клетки на мишки - изображение

Изключително интересен експеримент осъществиха учени от Имперския колеж в Лондон и Университета в Кембридж, търсейки отговори за синдрома на Даун.

За експеримента изследователите използват клетки на двама души, които са със синдром на Даун. Клетките са от кожата и затова биват препрограмирани в лаборатория по начин, който позволява да се превърнат в неврони. Веднага след това проектират невроните така, че да бъде лесно да ги наблюдават, след което ги имплантират в мозъка на мишки.

За наблюдението на присадените неврони в мишия мозък учените използвали един от революционните микроскопи, благодарение на който осъществили така наречената конфокална двуфотонна микроскопия in vivo. Това дава възможност да се видят не само невроните, но и връзките между тях.

Експериментаторите са категорични, че резултатите са надхвърлили очакванията им. Оказва се, че мозъчните клетки са масово присадени, формирали са сложни мрежи и си взаимодействат по начина, по който това се случва с клетките в човешкия мозък.

Екипът наблюдава в реално време взаимодействието и забелязва нещо особено. Оказва се, че някои от невронните съединения, съставени от клетките на хора със синдрома на Даун, си разменят много по-некоординирани сигнали и проявяват много по-ниска активност в периода на съзряването.

Учените предполагат, че това ще има важни последици за някои от симптомите, характерни за синдрома. Според тях е очевидно, че много преди масовата смърт на мозъчните клетки нещо в комуникацията между тях се нарушава. Екипът обмисля разработването на терапия, която да възстанови нормалното функциониране между невронните връзки.

Следващата стъпка на екипа е да използва същия начин, за да проследи активността на невроните при деменция и болестта на Паркинсон.

Редактор: Гергана Караилиева
Източник: med.vesti.ru

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ФизиологияПсихологияЛюбопитноЛайфстайлНовиниВидеоИнтервютаИсторияОрганизацииСнимкиСпортХранене при...Здравни съветиПатологияАлт. медицинаИзследванияКлинични пътекиСпециалистиБотаника