Начало Здравна медиа Здравни новини Узакониха еднополовите бракове в Германия

Узакониха еднополовите бракове в Германия

Узакониха еднополовите бракове в Германия - изображение

В Германия вече официално могат да се сключват еднополови бракове. Законопроектът, постановяващ, че "бракът е сключван между двама души от различен или от един и същи пол", беше одобрен от долната камара на германския парламент. Съгласие изразиха депутати от трите леви партии – Левите, Залените и социалдемократите, както и депутати от християндемократическия блок на Меркел. С общо 393 депутати за и 226 – против мярката бе приета.

С тази промяна в закона Германия се присъединява към 20-те западни държави, където еднополовите бракове са законно позволени.

За да влезе в сила обаче законопроектът трябва да бъде одобрен и от горната камара на парламента, което е възможно да се случи преди края на годината, предава Дарик.

Още през 2001 година Германия въведе граждански съюз, с който се дават права на еднополовите двойки като в брак, с изключение на правата за осиновяване и определени данъчни облекчения. Сега с новия законопроект хомосексуалните двойки ще имат вече и правото на осиновяване.

Въпреки въвеждането на мярката Ангела Меркел гласува против еднополовите бракове с позицията, че за нея бракът е съюз между жена и мъж. Тя подчерта обаче, че гласуването на закона ще насърчи уважението на различното мислене, ще донесе мир и по-голяма социална сплотеност.

По статията работи: Велина Неделчева    
Снимка: The Federalist

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

СнимкиЛайфстайлНовиниЛюбопитноИсторияПсихологияСоциални грижиСпортАнкетиИнтервютаПроизводителиГеография