Начало Здравна медиа Здравни новини Умни лещи ще помагат за контрола на нивото на кръвната захар

Умни лещи ще помагат за контрола на нивото на кръвната захар

Умни лещи ще помагат за контрола на нивото на кръвната захар - изображение

Прозрачна леща в окото ще може не само да проследи нивото на кръвната захар, но и да диагностицира преддиабетното състояние и други проблеми, свързани със здравето.

В устройството, от страната, която се поставя на окото, са разположени сензори. Когато върху тях попадне слъзен секрет, те го улавят и така отчитат концентрацията на глюкоза. Стойностите се предават на смартфон чрез специално разработено приложение.

Автори на алтернативния метод са учени от Националния институт за наука и технологии в Улсан, Южна Корея. Според тях измерването на нивата на захар в кръвта не чрез кръвна проба, а посредством сълзи, е много по-лесно и бързо.

Към настоящия момент са осъществени опити единствено с живи зайци. Учените твърдят, че животните не забелязват лещите, поставени в очите им, защото са леки, гъвкави и прозрачни.

Предстоят клинични проучвания и ако тестовете с хора са успешни до пет години лещите ще бъдат разпространени за употреба.

По статията работи: Гергана Караилиева
Източник: vesti.ru

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

Здравни съветиНовиниЛюбопитноДиетиЛеченияСпортБотаникаИзследванияХранене при...ИнтервютаАлт. медицинаКлинични пътекиИсторияЛайфстайлПатологияСнимкиВидеоХрани и ястияТестовеАнкетиОрганизацииЗаведенияСпециалистиЗдравни проблемиПсихологияПроизводители