Начало Здравна медиа Здравни новини Учени изпробват нов ДНК тест за рак на простатата

Учени изпробват нов ДНК тест за рак на простатата

Учени изпробват нов ДНК тест за рак на простатата - изображение

Международен екип от учени, базиран в лондонския Институт за изследване на рака, разработи нов тест за откриване на рак на простатата. Чрез него се изследва слюнката на мъжа и се търсят високорискови гени, които предизвикват заболяването.

Специалистите смятат, че един на всеки 8 представители на силния пол развива рак на простатата, а при един на всеки 100 се срещат опасните гени. Учените вече са започнали ранните проучвания за ефективността на теста. В тях участват 300 мъже. Преди това групата експерти са изследвали над 140 000 души и успели да идентифицират нови 63 генетични вариации, които могат да увеличат риска от появата на заболяването.

Новосъздаденият ДНК тест съчетава тези варианти с повече от 100 други, които преди това са били известни като потенциални виновници. Участващият в разработката професор по онкогенетика Рос Илиис определя проучването като изключително важно. Разглеждайки генетичния код на десетки хиляди мъже, групата учени разкрила жизненоважна нова информация за ДНК-фактори, които могат да окажат влияние при някои мъже да се разболеят от рак на простатата. Чрез този метод може да се проследява дори наследения риск.

Плановете на международния екип, разработил теста, предвиждат през следващата година той да бъде приложен при близо 5000 души. Само онези мъже, при които е установено, че има по-висок риск от появата на рак на простатата, ще бъдат подложени на проверка и ще бъдат избегнати ненужните процедури. Освен това проучването предоставя важна информация за причините за заболяването и за потенциалната роля на имунната система. Изследването ще помогне на мъжете да научат индивидуалния си генетичен риск от появата на болестта. Това би ги накарало да потърсят консултация с лекар.

Стремежът на учените е да се разработят по-добри диагностични тестове, които могат да послужат в скринингови програми за борба с рака на простатата. До този момент няма нито един надежден тест за откриване на болестта. Използват се кръвен тест за PSA, физически прегледи и биопсии. Недостатъкът на PSA е, че понякога дава фалшиви положителни резултати или не успява да открие по-агресивни форми на рака.

По статията работи: Ирина Тенева
Източник: bbc.com
Снимка: standard.co.uk

 

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

Здравни съветиНовиниЛюбопитноЗдравни проблемиБотаникаВидеоЛеченияИзследванияАлт. медицинаЛайфстайлПсихологияСнимкиСпортТестовеИсторияАнкетиДиети