Начало Здравна медиа Здравни новини Учени разработиха неинвазивен метод за откриване на рак на пикочния мехур

Учени разработиха неинвазивен метод за откриване на рак на пикочния мехур

Учени разработиха неинвазивен метод за откриване на рак на пикочния мехур - изображение

Международен екип от изследователи на ракови заболявания разработи високо чувствителен и специфичен неинвазивен тест, наречен UroSEEK. Той действа като биомаркер за ранно откриване на рака на уретрата. UroSEEK идентифицира генетични грешки в клетките, отделени в урината. Анализът сканира за мутации 11 от гените, свързани с рака на уринарния тракт и отчита хромозомния дисбаланс.

Проучването установява, че от 570 пациенти, изложени на риск от рак на пикочния мехур, UroSEEK е отчел положителен резултат при 83% от тези, които в последствие се е развило злокачествено образувание. Скоростта на откриване на заболяването се е увеличила с 95%, когато е използвана комбинация от цитология и методът UroSEEK. Изследователите установят още, че  UroSEEK отчита наличието на заболяването при 75% от изледваните 56 пациента с карцином на горните пикочни пътища.

В бъдеще екипът зад проучването твърди, че UroSEEK ще се прилага при големи групи пациенти, за да се изследва ракът на пикочния мехур и уротелните тумори на горните пикочни пътища.

Урологичните ракови заболявания на пикочния мехур и горните пикочни пътища са сред най-често срещаните ракови заболявания в световен мащаб.

В Съединените щати урологичните злокачествени заболявания са сред най-често срещаните видове рак. С ранна диагностика, последвана от операция, те могат да бъдат напълно излекувани.

По статията работи: Богдана Георгиева
Източник: news-medical.net
Снимка: arquerdx.com

0.0, 0 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

НовиниЗдравни съветиЛюбопитноЗдравни проблемиБотаникаЛеченияВидеоИзследванияАлт. медицина