Начало Здравна медиа Здравни новини Учени успяха да излекуват жена с рак на гърдата в напреднал стадий

Учени успяха да излекуват жена с рак на гърдата в напреднал стадий

Учени успяха да излекуват жена с рак на гърдата в напреднал стадий - изображение

Животът на жена с рак на гърдата в напреднал и необратим стадий е спасен от нов вид терапия, твърдят американски специалисти. Джуди Пъркинс била диагностицирана с коварното заболяване и лекарите определили, че й остават 3 месеца живот. Две години по-късно в тялото й няма следи от злокачествените образувания.

Пациентката страдала от рак на млечната жлеза, който е в напреднал стадий и не може да бъде лекуван с конвенционалната терапия. Вследствие при нея се появил тумор в черния дроб, който бил с размера на тенис топка, както и вторични ракови образувания по цялото тяло.

Екипът от Националния онкологичен център в САЩ, провел експерименталното лечение, твърди, че то може да се приложи при всички видове ракови заболявания. Ръководителят на терапията д-р Стивън Розенберг обяснява, че става въпрос за „най-персонализираното лечение, което можем да си представим“.

Специалистите подхождат към тумора чрез генетичен анализ, за да идентифицират редките промени, които могат да направят рака видим за имунната система на пациента. Технологията се базира на собствени клетки на болния, които служат като „живо лекарство“. Учените проследили белите кръвни клетки на пациентката и извлекли онези, които могат да атакуват рака. След това в лаборатория успели да ги възпроизведат в огромни количества.

Специалистите инжектирали близо 90 млрд. клетки обратно в 49-годишната Джуди, като заедно с тях вкарали лекарства, които да попречат на имунната система да ги атакува. Според учените самите мутации, които причиняват рака, се оказват ахилесовата му пета и новата терапия се възползва от това.

За първи път се прилага този вид имунотерапия при лечение на най-често срещания тип рак – този на гърдата. Новата терапия е тествана само на един пациент, но вече може да се говори за развиването на потенциална област в лечение, засягащо огромен брой хора.

По статията работи: Ирина Тенева
Източник: bbc.com
Снимка: digitaljournal.com

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ЛеченияЛюбопитноНовиниЛайфстайлСнимкиИсторияЗдравни съветиПатологияВидеоЗдравни проблемиИзследванияАлт. медицинаБотаникаПсихологияСоциални грижиОрганизацииСпециалистиИнтервютаСпортКлинични пътекиНормативни актовеЗаведения