Начало Здравна медиа Здравни новини Учени ще използват вируса Зика за лечение на рак на мозъка

Учени ще използват вируса Зика за лечение на рак на мозъка

Учени ще използват вируса Зика за лечение на рак на мозъка  - изображение

Нов метод с вируса Зика за лекуване на рак на мозъка ще прилагат учени от Кеймбрич.
Ограничаването на възможностите за лечение на този вид тумори поради невъзможността на медикаментите да проникнат през кръвно-мозъчната бариера на мозъка, поставя учените в търсене и други варианти. Специалисти от Cancer Research UK се опитват да разберат дали може вирусът Зика да се използва и унищожава клетки на глиобластома, което е най-често срещаната форма на мозъчен тумор.

Лечението на този вид заболяване е изключително трудно. По-малко от 5 % от пациентите оцеляват повее от 5 години. Терапиите, които се предлагат към момента не са много надеждни, защото медикаментите не успяват да проникнат през кръвно-мозъчната бариера на мозъка. Важна част от лечението е, че дозите трябва да се поддържат ниски, за да не се увредят здравите тъкани. Вирусът Зика има способността да премине през тази бариера и да се насочи към туморните клетки. Именно това подтиква учените да предприемат проучвания в тази посока.

Заразяване с вируса Зика по време на бременност предизвиква тежка инвалидност при бебетата. Той атакува стволовите клетки в мозъка на неродените, който е в процес на развитие. Но сред възрастните хора картината е различна. Мозъкът е вече напълно развит и заразяването с вируса се изразява с леки грипоподобни симптоми.

Раковите клетки при глиобластом приличат на тези в развиващ се мозък. Това предполага, че инфекцията от Зика може да атакува и туморните клетки.

Чрез свои лабораторни изследвания учените се стремят да докажат, че вирусът Зика има способността да забави растежа на туморите в мозъка.

Работим в посоката да разберем как точно вирусът Зика преодолява кръвно – мозъчната бариера. Това ще даде нов тласък и ключ към бъдещо лечение на рака“, поясни д-р Хари Булстроуд, един от авторите на проучването.

Екипът от учени в Кеймбрич ще се стреми първоначално да разбере как вирусът намира стволовите клетки и ги заразява. Тестовете на новия метод предстоят като първите лабораторни изследвания ще бъдат върху гризачи.

Материалът е публикуван в Science Daily.

По статията работи: Велина Неделчева
Снимка: Pharmaceutical Processing

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

НовиниПатологияЛюбопитноИсторияБотаникаЛеченияЛайфстайлНормативни актовеЗдравни съветиМедицински изследванияСпециалистиСнимкиХранене при...Клинични пътекиАлтернативна медицинаАнкети