Начало Здравна медиа Здравни новини Хепатит А отне живота на повече от 15 души в Калифорния

Хепатит А отне живота на повече от 15 души в Калифорния

Хепатит А отне живота на повече от 15 души в Калифорния - изображение

Огнище на хепатит А отне живота на 19 души в Калифорния, една седмица след като щатският управител Джери Браун обяви извънредно положение, съобщава ВВС. Това е второто огнище по големина на хепатит А за последните 20 години.

Над 500 души са били в контакт със заболелите, голяма част от които са бездомници. Толкова са диагнозите съобщени в Сан Диего. Заболяването се разпространява изключително бързо сред бездомни хора, защото те нямат достъп до основни санитарни условия. За предотвратяване на разпространението властите са предприели спешни мерки по дезинфекциране на градските улици и площи с белина, както и изграждането на станции за ръчно пране, предава онлайн изданието Quartz.

Заболяването се предава по орално-фекален път при неспазване на правилна хигиена. Заразяването става чрез контакт с болен или чрез замърсена храна, вода и предмети. Изразените симптоми са умора, треска, гадене и повръщане, коремна болка. Характерен симптом е пожълтяването на очите и кожата.

Според последно проучване на Регионалната служба за бездомните в Сан Диего бездомните хора са повече от 5 000 души и с около 10% повече спрямо миналата година. Разпространението на хепатит А става изключително бързо. Заради създалото се огнище на 13 октомври щатният управител на Калифорния обяви извънредно положения. Разпределени са близо 8 100 ваксини в щата за годината, но поради извънредната ситуация засегнатите райони могат да закупят още от федералното правителство.

По статията работи: Велина Неделчева
Снимка: ridley-thomas.lacounty.gov

5.0, 1 глас

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

НовиниЛайфстайлСнимкиМикробиологияИсторияЛюбопитноИзследвания