Начало Здравна медиа Здравни новини Японски учени: Щастието се крие между двете мозъчни полукълба (Снимка)

Японски учен: Щастието се крие между двете мозъчни полукълба (Снимка)

Японски учен: Щастието се крие между двете мозъчни полукълба (Снимка) - изображение

По-щастливите хора имат по-голям "прекунеус" – тази област се намира в задната част на мозъка и е скрита между двете мозъчни полукълба. Откритието е на японския учен д-р Уатару Сато, който заедно с екипа си, за първи път до момента е установил връзка между тази мозъчна област и щастието.

Два са основните компоненти на щастието, според екипа, преживяването на щастие миг по миг и чувството на удовлетворение от живота. Последното обаче идва от повече когнитивни оценки на това как се справяме като цяло.

Сканирането на мозъка по време на експериментите е показало, че и при двата типа щастие количеството сиво вещество в прекунеуса е значително по-голямо.

На снимката: Районът, който се свързва със субективното щастие.

От друга страна е известно, че прекунеусът се свързва с най-различни функции като мислите за себе си, паметта и преживяването на самото съзнание. 

"Изводите ни предполагат, че прекунеусът изпълнява решаваща роля в интегрирането на различни типове информация и превръщането й в субективно щастие, което обаче не означава че равнището на щастие е неизменно", заяви авторът на изследването д-р Уатару Сато, цитиран от PsyBlog, изтъквайки любопитни данни от предишни изследвания, според които един от начините за увеличаване на количеството сиво вещество в прекунеуса е медитацията.

Д-р Уатару Сато е специалист по психо-неврология в Медицинския университет в Киото, Япония.

Снимки: serious-science.org, WordPress.com,

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ПсихологияЛюбопитноЗдравни съветиЛайфстайлСнимкиНовиниАнкетиХранене при...Алтернативна медицинаОрганизацииИсторияМедицински изследванияКлинични пътекиЛеченияСпециалистиБотаникаСпорт