Начало Здравна медиа Здравни новини На първо място за българина е здравето на близките му

На първо място за българина е здравето на близките му

На първо място за българина е здравето на близките му - изображение

За първи път в България е съставен Индекс за пълноценен живот и резултатите от него сочат, че най-важното за сънародниците ни и определящо за тяхното щастие и спокойствие е здравето на близките им хора, съобщава “Мениджър.news“. В него е очертана картината на представите на българина за пълноценен живот и доколко неговите очаквания се припокриват с реалната ситуация, в която той се намира.

Всеки изброен фактор има стойност и ако тя е висока, значи максимално близо се доближават желано и постигнато. Ако стойността е ниска, това означава, че има разминаване между очаквания и действителност.
На второ място след здравето на близките българинът поставя собственото си здраве. Веднага след него се нареждат желанието да има добро семейство, да се наслаждава на пълноценен сън и да няма стрес в живота си. Следващо по важност за сънародниците ни е качественото общуване с децата му, което изпреварва фактора "да имам деца". Може би изненадващо за някои на осмо място са наредени парите като показател и източник за светоусещане. Веднага след тях се нареждат финансовата обезпеченост и независимост. Факторът "пълноценно хранене" не е на предни позиции, но също намира своето място в Индекса.

В него присъстват общо 82 показателя, разпределени в 7 категории - здраве, рекреация, отношения, пари, професия, образование и цели. Към началото на новата година стойността на Индекса е 0.7490 при теоретичен максимум 1. Не е изненада, че на база финансови средства най-ниски са цифрите в този раздел, тъй като очакванията за добри доходи не се припокриват от реалността. Резултатите в сектор възраст показват, че с нейното нарастване стойностите на Индекса намаляват, а с него и удовлетвореността на хората от начина им на живот. Най-пълноценен живот смятат, че водят българите, които упражняват свободни професии и развиващите частен бизнес. След тях се подреждат учащите, на дъното на класацията са безработните. Интересни са и резултатите на база семейно положение. Несемейните и живеещите в конкубинат определят като по-пълноценен живота си, отколкото официално подписалите.

Снимка: rampages.us

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ЛюбопитноЛайфстайлПсихологияСнимкиЗдравни съветиНовиниСоциални грижиАнкетиИнтервютаОрганизацииТестовеРецептиСпециалистиИстория