Начало Здравна медиа Любопитно Знаете ли, че... Алкохолната зависимост се отразява по-сериозно на жените, отколкото на мъжете

Алкохолната зависимост се отразява по-сериозно на жените, отколкото на мъжете

Алкохолната зависимост се отразява по-сериозно на жените, отколкото на мъжете - изображение

Алкохолната зависимост се отразява по-сериозно на жените, защото се засяга повече системата за възнаграждение в мозъка, отколкото при мъжете, съобщават американски учени от болницата в Масачузетс съвместно със специалисти от училището по медицина към Бостънския университет.

Системата за възнаграждение в мозъка представлява състава между хипокампус и амигдала. Те утвърждават полезния опит и участват във вземането на решения и създаването на спомени.

Специалистите са провели  изследване на над 60 души, възстановени след трайна и дълга алкохолна зависимост, като са разделили участниците по равно – 30 мъже и 30 жени. Участвала е и равна група доброволци без алкохолна зависимост. Първата група е спазвала режим за възнаграждение от 4 седмици до 38 години. Всички доброволци в изследването са преминали през ядрено-магнитен резонанс и невропсихологични оценки, за да могат да се анализират промените в структурата на мозъка.

Резултатите са показали, че при жените структурата на системата за възнаграждение в мозъка е доста по-голяма, в сравнение с дамите, които не са зависими. Тези структури в главния мозък при зависимите мъже обаче са по-малки, в сравнение с мъжете, които нямат алкохолна зависимост.
Според световна статистика всяка година трезвеността се свързва с 1,8% намаляване на размера на мозъчните вентрикули. Данните показват, че възстановяването на мозъка от негативните последици на алкохола е постижимо.

Експертът в изследването Гордън Харис отбелязва, че това откритие е важно, защото може да се вземат под внимание половите различия при лечение на алкохолна зависимост.

По статията работи: Велина Неделчева
Снимка: Groupon

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛюбопитноРецептиЛайфстайлНовиниПсихологияВидеоЛеченияИсторияХрани и ястияХранене при...СнимкиСпортАлтернативна медицинаЗдравни съветиОрганизацииЗдравни проблемиМедицински изследванияЕ-тата в хранитеСоциални грижиБотаникаПатологияФизиологияТестовеАнкетиКлинични пътекиНормативни актовеДиетиСпециалистиЗаведения