Начало Здравна медиа Любопитно Грижа от природата Ароматерапия с лавандула намалява тревожността на пациентите преди операция

Ароматерапия с лавандула намалява тревожността на пациентите преди операция

Ароматерапия с лавандула намалява тревожността на пациентите преди операция - изображение

Ароматерапията с лавандула помага при овладяване на предоперативната тревожност при пациенти, сочи проучване. Това е нискорисков, прост и рентабилен метод, който може да се приложи под различни форми. Бързодействащ е, неинвазивен и има минимални странични ефекти. Много е подходящ за справяне с безпокойството при пациентите, въздействайки им чрез масаж, инхалация, вани с минерални и билкови вещества.

Учени направили изследването сред 100 души, които са били приети за медицинска амбулаторна хирургия в нюйоркския Презвитериански медицински център „Уейл Корнел“. Участниците били разделени на две групи. На доброволците от едната група била приложена ароматерапия с лавандула, докато изчаквали да ги вкарат в залата. Пациентите от контролната група получили стандартните грижи от медицинските сестри.

Хората и от двете групи съобщават за безпокойство, което са изпитали, докато са чакали да им бъде направена процедурата и след излизането им от операционната зала. Специалистите ги подложили два пъти на Т-тест за тревожност на Уелш и открили, че средното намаляване на безпокойството е значително по-голямо при пациентите от първата група, отколкото при тези от втората.

Лавандуловата ароматерапия доказано е помогнала за намаляване на тревожността при болни, приети в Отделение по коронарна интензивна хирургия, при такива, на които е извършена отворена сърдечна интервенция, вмъкване на венозна канюлация, след миокарден инфаркт и перкутанна коронарна интервенция. Има наблюдения, че действа също на хора, които се нуждаят от дентална интервенция. Терапията с лавандула не е подействала за намаляване на безпокойството при пациенти, подложени на лъчелечение, колоноскопия и след операция на коронарната артерия.

Изследването цели да докаже, че в някои случаи ароматерапията с лавандула може да окаже по-благотворно и безопасно влияние и да понижи тревожността, която изпитват хората, на които им предстои операция. Фармацевтичните терапии като седативи и опиотиди се използват за лечение на предоперативно безпокойство, но те имат странични негативни ефекти като умора, объркване и тревога. Те могат да попречат на способността на пациента активно да участва в постоперативното му стабилизиране, което може да доведе до забавяне на изписването му от болницата.

Независимо от тежестта на хирургичната интервенция, пациентите често изпитват безпокойство, което е причинено от страх от операцията, от анестезията и от болката след интервенция. А едно такова състояние може да окаже отрицателно въздействие върху възстановяването му след това. То може да се изрази в употреба на анестетици, продължителна хоспитализация и по-бавно заздравяване на раните, както и намалена способност за борба с инфекциите.

Затова авторите, направили проучването, смятат, че осигуряващите здравни грижи трябва да имат предвид ефикасността на ароматерапията и как да я приложат.

По статията работи: Ирина Тенева
Източник: naturalnews.com
Снимка: cloudfront.net

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияПсихологияЛюбопитноЛайфстайлЗдравни съветиНовиниАлт. медицинаЛеченияСпортСнимкиБотаникаТестовеИсторияХрани и ястияРецептиПроизводители