Начало Здравна медиа Любопитно Знаете ли, че... Безсънието може да доведе до астма

Безсънието може да доведе до астма

Безсънието може да доведе до астма - изображение

Хората с безсънни нощи увеличават риска от развитието на астма, информират специалисти от университет на науките и технологиите в Норвегия.

Според специалистите отсъствието на адекватен отдих води до сериозни изменения при дихателните пътища и повишава риска от развитието на астма три пъти. До този извод учените са стигнали на базата на анализ на 194 човека на възраст между 25 – 60 години. Анкетираните е трябвало да отговарят на въпроси за качеството на съня, продължителност и начин на заспиване. Голяма част от участниците са отбелязвали проблеми с дишането, нужда от свеж въздух, зачестен пулс.Трудното заспиване, хъркането при някои хора, нерегулярното дишане, дори паузите в дишането от 20 – 30 секунди на час предизвикват често будене и накъсване на съня. При хора, които отчитат зачестено дишане или определен брой паузи, често недостига достатъчно количество кислород до мозъка, до сърдечни мускул. Това значително застрашава, освен здравето и живота на човек.

Резултатите от проучването са показали, че ако човек по-често изпитва затруднения при заспиване, то рискът от развитие на астма се увеличава с 65% в течение на 11 години. При хората с трудно заспиване всяка нощ рискът се равнява на 108%.

Хората, които са се наспивали твърде бързо или са се будили скоро след заспиване и след това са имали затруднения в заспиването отчитат риск от развитие на проблеми с дишането на 92%. При ежедневие на проблема риска се увеличава с 96%. Според анализа на специалистите хората с ниско качество на съня за седмица увеличават риска на 94%.

Наличието на хронично безсъние, дори при един от констатираните проблеми, повишава риска повече от три пъти.

Безсънието става все по-широко разпространен проблем сред много хора по света. Неадекватният отдих системно може да доведе до редица здравословни проблеми като астма, диабет, депресия, сърдечносъдови заболявания и други.

Специалистите препоръчват хората да не пренебрегват и да не омаловажават този проблем, за да се предотвратят редица бъдещи усложнения.

Снимка: Hille CoachingОще по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияБотаникаЗдравни съветиИсторияНовиниЛюбопитноХранене при...Алтернативна медицинаЗдравни проблемиОрганизацииСнимкиСпециалистиЛеченияПсихологияЛайфстайлКлинични пътекиСпорт