Начало Здравна медиа Любопитно Грижа от природата Белият трън предпазва от токсичните ефекти на химиотерапията

Белият трън предпазва от токсичните ефекти на химиотерапията

Белият трън предпазва от токсичните ефекти на химиотерапията - изображение

Белият трън има много качества, но е най-почитан заради влиянието му върху черния дроб. Той може да подпомогне възстановяването на чернодробните клетки, увеличава ензимите в органа и подобрява състоянието на страдащите от подобни заболявания.

През последните години все по-често се среща неалкохолната мастна чернодробна болест. Белият бодил може да помогне за лечение на състоянието и да предотврати настъпването на неговата по-сериозна форма стеатохепатит. Растението може да предпази черния дроб от увреждания, провокирани от лекарства и тежки метали, както и да подпомогне изобщо детоксикацията му. Антиоксидантният флавоноид силимарин, който прави белия трън толкова полезен, защитава органа от радиация, ацетоминофен, претоварване с желязо, отровни гъби и дори след прекаляване с алкохол.

Друга полза от употребата на растението е, че предпазва от токсичните ефекти на химиотерапията. Известно е, че то намалява окислителното увреждане и възпалението, които стимулират рака. Белият трън помага на тялото да запази антиоксиданта глутатион, който има за задача да се бори с възпалението. Изследователи от университета в Минесота открили, че веществото силимарин в растението може да се справи с рака като предотвратява свързването на токсините с рецепторите в клетъчните мембрани.

Проучване, публикувано в Международен дневник на онкологията (International Journal of Oncology), установило, че форма на силимарина – силибинин, потиска химиорезистентната реакция, която възниква, когато туморът не реагира на лекарствата. Освен това може да предотврати по-нататъшно злокачествено заболяване, да стопира туморния растеж и да предпазва от ДНК-мутации, които водят до рак.

Изследвания доказват действието на белия трън за намаляване на депресивни състояния и тревожност, предизвикани от травматично мозъчно увреждане. Силата на влиянието на съдържащия се в растението силимарин може да се сравни с това на лекарства като диазепам и флуоксетин. Веществото има силата да увеличава нивата на невротрансмитери като допамин и серотонин и да обръща промени в хипокампуса и мозъчната кора, предизвикани от стреса.

Белият трън по принцип се счита за безопасен, но трябва да се избягва, ако е налице алергия към цветен прашец. Също така по-високите дози могат да доведат до някои нарушения в храносмилането.

Редактор: Ирина Тенева
Източник: naturalnews.com
Снимка: pixabay.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЗдравни съветиХрани и ястияПрезентацииЛеченияБотаникаЛюбопитноНовиниИсторияПатологияЛайфстайлАлт. медицинаФизиологияАнкетиИзследванияНормативни актовеКлинични пътеки