ВИНОТО – НОВИЯТ ИЗВОР НА МЛАДОСТТА
Червеното вино превъзхожда многократно всички останали алкохолни напитки, като се смята за определено по-здравословно от бялото вино. Това се дължи най-вече на факта, че то притежава много повече полифеноли, най-важният от които е резвератролът /мощен природен антиоксидант, който има чудодейната сила да неутрализира опасните свободни радикали/. Въпреки че резвератролът се среща както в обвивката на бялото грозде, така и в червените гроздове, червеното вино е облагодетелствано поради начина му на преработка.
Как се произвежда виното?
Основните принципи за производство на вино са два: термична винификация и ферментация на мъстта /"мъст" е гроздовият сок, получен при смачкването на гроздето/.
Термичната винификация протича при загряване на гроздовата каша при температура, която достига до 80 градуса. По този начин след 2 до 6 часа се извлича червеният цвят. До този момент обаче не може да се говори за извлечен алкохол, тъй като все още не са се разградили нито танинът, нито минералите. Резултатът дотук е младо и меко вино. Този вид вино е резултат от една тенденция, която възниква преди десетилетия вследствие на медицинските изследвания, които потвърждават здравословното влияние на червения еликсир. И все пак в този си вид то притежава по-малко танини /естествени вещества с ясно антиоксидантно действие, разширяват вече умерено стеснени кръвоносни съдове/ и по-малка част от специалните вещества, които ни очароват.
Мъст и джибри вместо нагряване
Старият метод на ферментация на мъстта изживява през последните години отново силен подем. При него джибрите /твърдите части на гроздето, останали след смачкването му и отделянето на сока/ прекарват дни и седмици наред в мъстта. След седмица се образува алкохол, а с напредването на процеса на ферментация нараства делът на извлечените субстанции. Затова подобни вина притежават в себе си ценния антиейджинг /противосъстарителен/ ефект. Поставянето на виното след това в барици /дъбови бъчви с вместимост 225л/ добавя нови танини, които се отделят от дървото.
Червено означава повече минерали
Червеното вино съдържа повече минерали, тъй като престоят на твърдите остатъци най-малко една седмица в мъстта спомага за извличането им от обвивката на гроздето. При бялото вино след три до шест часа остатъците се отделят от сока, което пречи за разграждането на съдържащите се в тях субстанции.
Антиейджинг вината обичат „стреса"
Заблуда е, че всяко вино - и по-специално червено- притежава еднакво здравословно въздействие. Между вината съществува голяма разлика, която се обуславя както от начина на производство, така и от района на отглеждане и от индивидуалните качества на гроздето. Именно тези два фактора предопределят до голяма степен антиейджинг ефекта на виното.
Понякога атрактивни вина се раждат в специфични географски райони и в условията на климатичен стрес, който преживява гроздето. Това оборва твърдението, че най-здравословни вина са онези, които са били отглеждани при предполагаеми „перфектни" условия.
Под „стрес" се имат предвид суровият климат, температурните промени, силните UV лъчения или оскъдната и камениста почва - всички те спомагат, като защитна реакция, за натрупването на танини, които ни вълнуват от гледна точка на антиейджинг процесите. Червеното вино съдържа четири пъти повече танини от бялото вино поради специфичния начин на ферментация, в който се крие една от неговите здравословни тайни.
Превод: Вася ДЕРМЕНДЖИЕВА
Продукти свързани със СТАТИЯТА
ПОДМЛАДЯВАЩИЯТ ЕНЗИМ - Д-Р ХИРОМИ ШИНИЯ - СИЕЛА
ПОРТРЕТ НА ПОЕТА КАТО МЛАД - НЕДЯЛКО СЛАВОВ - ХЕРМЕС
НАУ ФУДС НАТУРАЛЕН РЕСВЕРАТРОЛ капсули 200 мг * 60
FUN WINE ОТВАРАЧКА / ЗАТВАРАЧКА ЗА ВСИЧКИ ВИДОВЕ КЕНОВЕ
ВИНО ГРИНОЛИНО Д'АСТИ ЧЕРВЕНО 750 мл.
БИЛКОВА СМЕС ЗА 30 литра ПЕЛИНОВО ВИНО 100 гр. ФИТО КОНСУЛТ
СТАТИЯТА е свързана към
- Грижа от природата
- И билките имат странични ефекти
- Методи за лечение на анорексия
- Уголемената езична сливица е локално състояние и не води до увреждане на далечни органи
- Орфеево цвете, Родопски силивряк, Родопска хаберлея, Каберлия, Китара, Стирака, Шапива билка
- Диета с ниско съдържание на мазнини
- Мандраке, Мандрагора
- ДКЦ 21 - София ЕООД, гр. София
- Вина и сирена - кое с какво?
- Топ 5 на причините да ядете ябълка всеки ден
- Силата на червеното вино
Коментари към ВИНОТО – НОВИЯТ ИЗВОР НА МЛАДОСТТА