Начало Здравна медиа Любопитно Грижа от природата Витамин Е помага за предотвратяване на астматични пристъпи

Витамин Е помага за предотвратяване на астматични пристъпи

Витамин Е помага за предотвратяване на астматични пристъпи - изображение

Учени откриха, че витамин Е, и по-специално една от неговите изоформи, помага за предотвратяване на астматични пристъпи. Специалистите от медицинското училище към университета на Северна Каролина анализирали епидемиологични данни, които показали интересни резултати. Хората, които консумират голямо количество диетичен витамин Е, по-рядко страдат от астма и алергични заболявания.

Витаминът има няколко изоформи, като едната е алфа-токоферол. Тя се намира в повечето добавки на веществото и е свързана с по-висок риск от хеморагичен инсулт. По тази причина учените се насочили в изследването си към гама-токоферолната форма на витамин Е, която може да се открие в ядки като орехи, пекан, сусам и фъстъци. Тя има и друго предимство, което се изразява в противовъзпалителния й ефект.

Експертите разделили желаещите да участват в проучването на две групи. Първата приемала гама-токоферол в продължение на две седмици, без да знае, а втората получила плацебо. В същото време доброволците трябвало да вдишат вещество, което предизвиква възпаление на белите дробове. След изтичане на срока и двете групи трябвало да дадат проби от секрети под формата на храчки.

Във втората фаза на изследването групата, която получила гама-токоферол, след това получила плацебо, което трябвало да приема в продължение на две седмици, следвайки триседмичен период, без да взема нищо.

Изводите на учените били, че пациентите, които приемат витамин Е като добавка, имат по-малко еозинофилни възпаления. Освен това имат по-ниски нива на муцин, секрет, който играе важна роля при образуването на слузта, запушваща дробовете при астматиците. Така тя е по-малко лепкава и болните успяват по-лесно да я изхвърлят от тялото си.

Желанието на американските специалисти е да задълбочат изследването си и да проверят за непредвидени ефекти. Една от следващите им цели е да проучат как терапията ще се отрази на възрастни, които не са в оптимално здраве.

Проучването е публикувано в Journal of Allergy&Clinical Immunology.

По статията работи: Ирина Тенева
Източник: naturalnews.com
Снимка: thescottishnutritionist.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЗдравни съветиНовиниЛюбопитноИсторияВидеоХранене при...Алт. медицинаЗдравни проблемиОрганизацииСнимкиСпециалистиБотаникаКлинични пътекиЛеченияСпортСъставкиФизиологияЕ-тата в хранитеИзследвания