Framar.bg 0
0
Е-аптека Промоции
Здравна библиотека
Здравни проблеми Медицинска енциклопедия Заболявания Симптоми и признаци Алтернативна медицина Анатомия Медицински изследвания Лечения Физиология Патология Ботаника Микробиология Фармакологични групи Медицински журнал Взаимодействия История на медицината и фармацията Здравето А-Я
Диагностик
Здравна помощ
Здравен справочник Специалисти Здравни заведения Аптеки Институции и организации Образование Спорт и туризъм Клинични пътеки Нормативни актове Бизнес Социални грижи Форум Консултации
Здравна медия
Здравни новини Любопитно Интервюта Видео Презентации Научни публикации Анкети Бъди активен Кампании
Здраве и начин на живот
Хранене Хранене при... Рецепти Диети Групи храни и ястия Съставки Е-тата в храните Спорт Съвети Психология Лайфстайл Интерактивни
За нас
За Фрамар За реклама Статистика Общи условия Екип Кариера Адреси на аптеки Фрамар Блог Важно Автори Програма за лоялни клиенти Промоционална брошура
Контакти
Назад | Начало Здравна медия Любопитно Знаете ли, че... Вкусът ни отслабва след 45 г.

Вкусът ни отслабва след 45 г.

от 26 май 2011г.
Вкусът ни отслабва след 45 г. - изображение
  • Инфо
  • Продукти
  • Коментари
  • Свързаност
Инфо
Инфо
Продукти
Коментари
Свързаност
  Възрастта не само увеличава белите коси и бръчките по лицето ни, а намалява и удоволствието от храната. С времето част от вкусовите луковици по езика атрофират и вкусът отслабва, обясни неврологът проф. Огнян Колев, който е и зам.-шеф на УМБАЛ "Св. Наум". Промяната се усеща категорично след 45-ата година.

  Вкусовите луковици са разположени на различни места по езика и са профилирани да носят информация за основните вкусове - солено, сладко, горчиво и кисело. В по-малки количества ги има и в останалата част на устната кухина, както и в гърлото. Независимо от разположението и функциите си обаче с възрастта те започват да излизат от строя.

  Остаряването все пак не може да доведе до пълен блокаж. Това е опция само при някои заболявания или травми. Вкусовото възприятие се променя под въздействие на физиологични и психически проблеми. То най-често отслабва, но в дадени ситуации може необичайно да се засили.

  Нарушеният хормонален баланс може да отслаби или да деформира вкуса. Резкият завой към киселите краставички и сладкото при бременните например е точно такъв случай, твърди специалистът. Подобна е ситуацията при болестите на щитовидната жлеза. Нейната хипер- или хипофункция също притъпяват нормалното възприятие на храната в устата ни.

  Епилепсията също е фактор за вкусови халюцинации. Обикновено те се появяват малко преди припадъка.

  При инсулинозависимите форми на захарен диабет човек често усеща отчетлив привкус на сладко. Ако пък страда жлъчният мехур, човек усеща горчив вкус в устата си. Стомашните проблеми обикновено се съпътстват от кисел вкус.

  Промените във вкуса може да са белег и за тумори - както на вътрешните органи, така и в главата, предупреждава специалистът. При подобни образувания в темпоралните дялове на мозъка например се получават т.нар. вкусови халюцинации - човек усеща определен вкус, без да яде храна, която обикновено го предизвиква. Тумор на слуховия нерв също води до подобни ситуации. Обяснението е, че слуховият нерв е съвсем близо до лицевия, по който основно се провежда вкусовото възприятие. Други смущения в слуха и дори пълната глухота обаче нямат отношение към начина, по който се усеща храната, тъй като там става въпрос за друго увреждане, уточни проф. Колев.

  При черепно-мозъчни травми вкусът също отслабва. Любопитно е, че при нараняване на главния мозък вкусовото нарушение е в срещуположната страна на езика. Ако например е пострадала лявата страна на мозъка, блокират вкусовите рецептори в дясната страна на езика и обратно. При комоцио се получава често болезнено влечение към кисело и солено.

  Увреждането на лицевия нерв, което най-често е резултат от възпаление, също блокира вкуса, тъй като той отговаря директно за рецепторите в предните 2/3 на езика. Аналогична е ситуацията при травми, засягащи т.нар. глософарингеус - нерва, който отговаря за вкуса в задната част на езика. Засягането на двата нерва обикновено води до едностранни деформации - или в лявата, или в дясната половина. Когато обаче увреждането засегне първичните ядра на вкуса, откъдено тръгват двата нерва, тогава вкусът се губи двустранно.

  Обонянието също влияе на начина, по който усещаме храната. Когато е по-изострено, и вкусовите рецептори са по-чувствителни. Ако си запушим носа или при хрема например сетивата ни за сладко, солено, кисело и горчиво отслабват.

  Вкусът отслабва и при инфекции, възпаление на гърлото, облагане на езика при температура, тъй като е възпрепятстван контактът на съответната храна с рецептора, каза проф. Колев.

  Психичното и емоционалното състояние имат огромно въздействие върху вкуса.

  При някои неврози, при истерия той може да изчезне напълно, без да има никакво органично увреждане. Подобна е ситуацията и при депресиите. При тежки психически заболявания вкусовото възприятие се деформира толкова силно, че приема с удоволствие храни и вещества, отвратителни за нормалния човек. Пример за това е т.нар. копрофагия - когато човек яде изпражнения.

  При психически проблеми рязко може да се усили усещането на за лютиво.

  Психогенните отклонения във вкуса обикновено са обратими, проблемите изчезват с възстановяването на психическото равновесие. Затова ако неврологът не установи физиологични фактори за вкусовите отклонения, трябва да се обърнете към психиатър, съветва зам.-шефът на болница "Св. Наум".

  В зависимост от напрежението вкусът се променя в рамките на един и същи ден. В по-стресови моменти той може да отслабне, след което се възстановява. При децата прагът на вкуса е по-нисък и съответно те са по-чувствителни при хранене. Цигарите деформират вкуса. Обикновето пушачите по-трудно възприемат сладкото и трябва да ядат по-дълго, за да го усетят.

  Определящ фактор за вкуса е температурата на храната. Сетивата работят оптимално при температура между 34,5 и 37 градуса. При 0 градуса настъпва рязко понижаване на чувствителността на рецепторите.

  Времето, за което различните вкусове се възприемат, е различно. Най-бързо се усеща сладкото, най-бавно - горчивото.

  Адаптацията на рецепторите към сладко и солено става по-бързо, отколкото към кисело и горчиво. Това значи, че когато човек започне да яде шоколад или сирене например, чувствителността му по-бързо намалява и организмът се приспособява към възприятието.

  При комбинация от четирите основни вкуса в устата се получава т.нар. електрически вкус. Това няма нищо общо с металния вкус, който се дължи на пломби, особено ако са сребърни или златни, обяснява проф. Колев.

  Проблемите на вкусовите рецептори се определят точно с електрогустометрия, която е изследване на езика чрез ток.

Още по темата:
  • Оформяме вкусовите си предпочитания още в първите месеци от живота си Оформяме вкусовите си предпочитания още в първите месеци от живота си
  • Детето формира вкусовите си предпочитания още преди раждането Детето формира вкусовите си предпочитания още преди раждането
  • Цветът на чашата променя вкуса на кафето Цветът на чашата променя вкуса на кафето
  • Сушените плодове - вкусни и здравословни Сушените плодове - вкусни и здравословни
3.6/5 5 оценки

Продукти свързани със СТАТИЯТА

ESN FLEXSPRESSO ПРОТЕИН С ВКУС КАФЕ 908 г
85.70лв.

ESN FLEXSPRESSO ПРОТЕИН С ВКУС КАФЕ 908 г

ВИНОЦЕТИ БАЛСАМОВ ОЦЕТ ОТ СМОКИНЯ 250 мл
14.10лв.

ВИНОЦЕТИ БАЛСАМОВ ОЦЕТ ОТ СМОКИНЯ 250 мл

ВИНОЦЕТИ МАЛИНОВ ОЦЕТ 250 мл
7.20лв.

ВИНОЦЕТИ МАЛИНОВ ОЦЕТ 250 мл

ЧЕТКА ЗА ПОЧИСТВАНЕ НА ЕЗИК ФОРМУЛА
4.40лв.

ЧЕТКА ЗА ПОЧИСТВАНЕ НА ЕЗИК ФОРМУЛА

НАКРАЙНИК ЗА ЕЗИК MEGASONEX
46.60лв.

НАКРАЙНИК ЗА ЕЗИК MEGASONEX

Нов
ЧЕТКА ЗА ЕЗИК ГЪМ
8.70лв.

ЧЕТКА ЗА ЕЗИК ГЪМ

Коментари към Вкусът ни отслабва след 45 г.

От сайта
Напиши коментар 0 коментара
  1. Коментирайте Вкусът ни отслабва след 45 г.
    www.framar.bg 
    на 16 May 2025 в 17:53
    Коментирайте "Вкусът ни отслабва след 45 г."

СТАТИЯТА е свързана към

  • Знаете ли, че...
  • Ягодов, малинов език със или без бели налепи
  • Аврамово дърво, Витекс агнус кастус
  • Изследване на тестостерон
  • Най-добрите упражнения за сила при жените над 50 - втора част
  • 5 основни домашни упражнения, които трябва да правите с напредване на възрастта
  • Изследване на кортизол в кръвта
  • Щитовидни хормони
  • Изследване на прогестерон
  • Хормонална терапия за смяна на пола
  • Регулация на слюноотделянето
googletag.pubads().definePassback('/21812339056/Baner300600', [300, 600]).display();

ЗДРАВЕН ФОРУМ ПО ТЕМАТА

Изтръпване на ръка, пръсти след вземане на кръв

преди 513 дни, 2 часа и 31 мин.

СИНФЛОРИКС - има ли карантина след поставянето?

преди 856 дни, 2 часа и 2 мин.
Всички

НАЙ-НОВОТО ВЪВ ФОРУМА

Услуги в България на speedybook.pro

преди 5 часа и 58 мин.

Какво представлява прозяването

преди 4 дни, 20 часа и 58 мин.

Кои са летните фестивали, които ще посетите?

преди 4 дни, 21 часа и 9 мин.

Шалгам - сок от виолетов морков за детоксикация

преди 4 дни, 21 часа и 16 мин.
Всички

АНКЕТА

Прозрачна ли е благотворителността в България?

Виж резултатите

Е-АПТЕКА ПОСЛЕДНО ОБНОВЕНИ

НИВЕА СЪН PROTECT & MOISTURE ХИДРАТИРАЩ СЛЪНЦЕЗАЩИТЕН СПРЕЙ ПОМПА SPF50+ 270 мл

СОЛИНГЕН МАГНУМ КЛЕЩИ ЗА НОКТИ 003

ОРТОТЕХ ОРТО СОФТ РАЗДЕЛИТЕЛИ ЗА ПРЪСТИ ХАЛУКС ПРОТЕКТ

ЖИЛЕТ ВЕНУС САМОБР.МАЯМИ 3 НОЖ. * 4

ЕКОМЕДИКА СИРОП ОТ АРОНИЯ 500 мл

ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ

V08BA рентгеноконтрастни средства, съдържащи бариев сулфат

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 16 май 2025г. в 16:39:11

МАГНЕЗИЕВ БИСГЛИЦИНАТ капсули 200 мг * 120 НАТУРАЛ ФАКТОРС

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 16 май 2025г. в 16:27:52

V08BA рентгеноконтрастни средства, съдържащи бариев сулфат

Коментар на: Десислава Петрова от 16 май 2025г. в 16:20:59

МАГНЕЗИЕВ БИСГЛИЦИНАТ капсули 200 мг * 120 НАТУРАЛ ФАКТОРС

Коментар на: Петя Петкова от 16 май 2025г. в 15:53:33

НИЛАЦИД ГАСТРОГЕЛ саше * 20

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 16 май 2025г. в 15:24:57
При възникнало съмнение за здравословен проблем или нужда от лечение, моля винаги се обръщайте за медицинска консултация към квалифициран и правоспособен лекар или фармацевт. В никакъв случай не възприемайте дадената Ви чрез сайта информация като абсолютно достоверна и правилна, дори и същата да се окаже такава.
Данни на Фрамар ООД:
  • Фрамар ООД, ЕИК: 123732525, Стара Загора, ул. Петър Парчевич № 26, телефон: 0875 / 322 000, e-mail: office@framar.bg
  • За контакт
  • Borika
  • MasterCard
  • mastercard securecode
  • Visa
  • verified by visa
Информация:
  • Общи условия
  • Политика за поверителност
  • Политика за използване на бисквитки
  • Право на отказ от договора
  • Рекламации
  • Доставка
  • Плащания
  • Отстъпки за регистрирани клиенти
  • Промоции и безплатна доставка
  • Често задавани въпроси
  • Карта на сайта
  • При възникване на спор, свързан с покупка онлайн, можете да ползвате сайта ОРС
  • Български Фармацевтичен съюз
  • Изпълнителна агенция по лекарствата
  • Комисия за защита на потребителите
  • Министерство на здравеопазването
БДА NextGenerationEU DMCA.com Protection Status
© 2007 - 2025 Аптеки Фрамар. Всички права запазени! Framar.bg във Facebook
Изработка на уеб сайт от Valival