Начало Здравна медиа Любопитно Знаете ли, че... В Европа продължава незаконната търговия на органи

В Европа продължава незаконната търговия на органи

В Европа продължава незаконната търговия на органи - изображение
Търговията на органи на стария континент все още не може да се смята за мит.
Някои европейци, принудени от бедност, продават бъбреците си, белите дробове, костния мозък или роговица. Разпространението на незаконната търговия в Европа набира скорост, благодарение на интернет, недостига на органи за трансплантация в световен мащаб, а в някои случаи заради безскрупулни търговци, които са готови да осребрят бедността на хората. 

„Организирани престъпни групи се възползват от уязвимостта на двете страни при сделката: хората, страдащи от хронична бедност, и отчаяните заможни пациенти, които правят всичко, за да оцелеят", казва Джонатан Рател, специален прокурор на ЕС. Около 20 хиляди бъбреци незаконно се продават годишно в света, според правозащитна организация. Световната здравна организация изчислява, че само се удовлетворяват само 10% от световните потребностите за трансплантация на органи.
Ето каква е ситуацията в Сърбия. Търговията на органи в страната е забранена. На жителите на малкия град Долевац, правителството забрани да създаде агенция за продажби на органи и кръв в чужбина. Виолета Каваците, домакиня, която настоява за създаването на организацията, заявява, че безработицата е 50%. Според нея хората, лишени от правна възможност за продаване на органи, се опитват да ги продават в България и Косово.

„Аз ще продам и бъбреците и черния си дроб, аз ще направя всичко възможно, за да оцелея", казва Павел Мирцов. „Бъбреци за продажба група А. Намирам се в тежка финансова ситуация, загубих работата си, имам нужда от пари да платя училищните такси на моите две деца" - се казва в рекламата. Той казва, че не се страхува от евентуална операция и забрана за продажбата на органи. „Това е моето тяло и мога да правя с него каквото си искам".

Официални представители на сръбското правителство настояват, че Сърбия не е толкова бедна, че нейните жители да са принудени да продават органи. Полицията не е регистрирала нито един случай на трафик на органи през последните 10 години. Експертите казват, че преследванията за това са рядкост, тъй като трансплантациите обикновено се правят в трети страни, което ги прави трудно за откриване.

За Framar.bg:

Още по темата:

2.9, 8 гласа

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияАнкетиЛайфстайлЛюбопитноНовиниСоциални грижиСнимкиСпортИсторияХранене при...Здравни съветиРецептиЛеченияПроизводителиНормативни актовеОрганизацииПсихологияФизиологияАптекиКлинични пътекиСпециалистиАнатомияБотаника