Начало Здравна медиа Любопитно Знаете ли, че... Гладът спира усещането за болка

Гладът спира усещането за болка

Гладът спира усещането за болка - изображение

Учени от университета в Пенсилвания открили, че гладът потиска хроничната болка. Те стигнали до този извод след експерименти с мишки, в който забелязали, че мозъчните клетки дават предимство на задоволяване на нуждата от храна, отколкото на необходимостта от преодоляване на хроничната болка.

Амбър Алхадеф и неговите колеги не очаквали, че гладът може да повлияе на усещането за болка. Но осъзнали, че има смисъл, защото животните първо трябва да получат хранителни вещества от храната, преди да могат да мислят за преодоляване на неразположението.

Любопитни за начина, по който гладът може да взаимодейства с усещането за болка, изследователите наблюдавали как мишките, които не са яли от 24 часа, все още реагират на остра болка. Но за разлика от добре нахранените гризачи, гладните я пренебрегвали. Смята се, че дългосрочната болка от възпаление включва нервни вериги в мозъка.

Учените искали да разберат каква част от мозъка стои зад връзката между глада и болката. Те експериментирали върху неврони AgRP, свързани с протеини, за които се смята, че предизвикват глад. Специалистите открили, че гризачите по-малко реагират на хроничната болка, докато запазват реакциите си при силна болка. Установили още, че стимулирането на само 300 AgRP неврони значително потиска възпалителната болка.

Никълъс Бетли, асистент преподавател по биология в Школата по изкуства и науки към Пенсилванския университет, счита за много интересно, че само 300 неврона от общо милиарди други могат да потискат възпалителната болка.

По-нататъшното проучване показало, че блокирането на невротрансмитер NPY, който възпрепятства реакцията спрямо болката, отменя ефекта от глада и мишките започват да я усещат.

Изследователите твърдят, че ако резултатите се приложат върху хора, те биха могли да предложат начини за облекчаване на хроничната болка след наранявания. Сега борбата срещу нея става с помощта на опиоидни лекарства.

Съществуват и естествени методи за справяне с неприятното неразположение. Д-р Чарлс Ким, асистент преподавател по рехабилитационна медицина и анестезиология в Медицински център „Лангон“ към Нюйоркския университет, коментира създаването на естествени болкоуспокояващи. Те повишават прага на болка и въздействат на мозъчните рецептори, за да променят начина, по който възприемаме болката. Такива са рибеното масло, като специално проучване показва, че след 75-дневния му прием повече от половината пациенти с болка в гърба или врата са спрели болкоуспокояващите. Те са взимали по 1200 милиграма на ден.

Изследователи комбинирали куркума с дяволски нокът и бромелаин и ги приложили върху пациенти с остеоартрит. Приемали по 650 милиграма два или три пъти дневно и открили, че болките отшумявали.

Ресвератролът, който се намира в гроздето, червеното вино и плодовете, също може да регулира болката на клетъчно ниво.

По статията работи: Ирина Тенева
Източник: naturalnews.com
Снимка: hyptor.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛюбопитноЛайфстайлИсторияДиетиЗдравни съветиХранене при...НовиниСпортСоциални грижиАлт. медицинаЛеченияБотаникаПсихологияСнимкиВидеоФизиологияКлинични пътекиСпециалисти