Начало Здравна медиа Любопитно Нашето здраве Горещ чай с лимон не е препоръчителен при простуда

Горещ чай с лимон не е препоръчителен при простуда

Горещ чай с лимон не е препоръчителен при простуда - изображение

Горещият чай с лимон е прието да се счита за надеждно домашно средство при простудни заболявания. Терапевти обаче го причисляват към списъка с напитки, от които човек трябва да се въздържа при настинка.

Според специалистите горещият чай с лимон не е подходяща напитка при настинки и грип в тяхната остра фаза. Въпреки че в цитрусите се съдържа много полезни витамини и витамин С, в техният състава влиза и доста киселина, благодарение на която бактериите и вирусите стават по-активни и по-устойчиви на имунитета на организма.

Доста хора пият горещ чай, защото са възпитани по този начин и тази традиция се предава от поколения. Според специалистите е по-добре човек да се откаже от горещата напитка, така известна с години, защото е неправилна. Това е особено важно при болки в гърлото. Горещата напитка раздразва и изгаря вече болната лигавица. За отслабнал организъм това се превръща единствено в ненужна допълнителна тежест. Дори първоначално човек да почувства облекчение, скоро след това се възстановява положението, а в някои случаи води и до усложнение.

Медиците обясняват, че при симптоми на простуда или настинка е по-добре да се приема повече минерална алкална вода, а не горещи и кисели напитки. Според някои специалисти дори студените напитки оказват доста по-добро влияние на възпалено гърло, отколкото топлите. При консумирането на хладни напитки се намаля отокът, болката се притъпява и се затруднява размножаването на бактерии.

Експертите отбелязват, че не е добре да се консумира чай с малини, особено ако се приема аспирин. Плодът сам по себе си съдържа салицилова киселина и в големи количества може да окаже влияние на самочувствието на човек. Това е от особено значение за хора, склонни към сърдечносъдови заболявания, тъй като тя играе роля в тялото на коагуланта - той разрежда кръвта и увеличава риска от вътрешно кървене.

При настинка или простудни заболявания експертите съветват преглед от лекар специалист, който ще назначи най-подходящото лечение за конкретния човек.

Снимка: Chmielowa LalaОще по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛюбопитноРецептиЛайфстайлНовиниЗдравни съветиПсихологияХранене при...Нормативни актовеИсторияЛеченияАлтернативна медицинаСнимкиХрани и ястияДиетиБотаника